Foto: TT / SVT

Vattenkrisen fortsätter på Gotland trots regnet

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna på Gotland fortsätter att vara mycket under det normala och väntas sjunka än mer under sommaren.

– Det efterlängtade regnet som föll igår var välbehövligt för växtligheten, jordbruket och brandrisken men räcker inte för att fylla grundvattenreserverna i någon större utsträckning, säger Frida Eklund på Miljö- och vattenenheten.

Fredag kväll och natten till lördag väntas det rikligt med regn på Gotland – mellan 35-60 mm regn spår SMHI, som har utfärdat en klass 1 varning för Gotland och även delar av ostkusten.

Men även om det lokalt kan komma stora mängder på kort tid så betyder inte det ett slut på vattenbristen, säger Frida Eklund, Miljö- och vattenenheten, Länsstyrelsen:

– Någon större grundvattenbildning brukar inte ske förrän under senhösten, säger Frida Eklund.

Grundvattennivåerna väntas fortsätta sjunka under sommaren och till början av hösten.

Redan den 1 april införde Gotland bevattningsförbud i flera socknar. Det innebär att det är förbjudet att exempelvis vattna i trädgården med slang eller spridare, tvätta bilen med slang eller fylla bassänger, men gäller enbart de som är anslutna till det kommunala nätet.

Nu rekommenderar länsstyrelsen att även de med enskild brunn är försiktiga och använder vattnet sparsamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.