Ett av de döda djuren som tros ha blivit utplacerade. Foto: SVT

”Det är en offerplats med kadaver”

Uppdaterad
Publicerad

Döda djur har placerats ut i ett skogsområde intill Tjällmo, för att locka till sig ett ovanligt stort bestånd av rovfåglar. Allt för att grusa planerna för den planerade vindkraftparken, det menar i alla fall Vindkraft Sverige.

Företaget har fått tillstånd av både kommunen och länsstyrelsen att bygga 18 vindkraftverk i ett skogsområde intill samhället Tjällmo.

Oklart vem som ligger bakom

– Det är en offerplats med kadaver även av tamboskap, det är en get som ligger halvt uppäten ute på plats. Detta gör man då i syfte att locka fram rovfågel. Vi vet inte vem som ligger bakom de här åtlarna men vi försöker utreda detta med markägaren som inte har någon vetskap om åtlar och inte har lämnat tillstånd till dem, säger Lars Laurin på Vindkraft Sverige.

Se inslaget här nedan.

Idag hölls förhandling och syn av ärendet som nu är överklagat till Mark- och miljödomstolen. 

”Vi har inte behov av mer energi i Sverige nu”

– Vi har ju inte behov av mer energi i Sverige just nu men framförallt så har vi alternativa möjligheter där man inte förstör Sveriges natur som solceller eller minikraftverk, säger jurist Rolf Åsbjörnsson. 

För att ta reda på hur Tjällmoborna ställer sig till bygget har en undersökning genomförts.

Åttahundra personer för vindkraft

– Till 90 procent var de för i det läget 2011 när de började projekteringen. Då kom vi fram till att det blev en åttahundra personer i Tjällmo som var för, säger Ove Ceasar från Tjällmo byalag. 

Etableringen av vindkraftverk har nästintill avstannat i Östergötland de senaste åren och nu är det upp till Mark- och miljödomstolen att avgöra om bygget blir av.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.