Foto: SVT/Jenny Widell

”Vi har gått in i ett mycket ansträngt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Med bara två veckor kvar på året är det just nu stressigt i många kommuner. Innan årsskiftet ska över 20.000 flyktingar ha fått en bostad.

Antalet asylsökande minskar i Sverige, men för kommunerna är flyktingkrisen knappast över. Den har bara börjat.

Av de drygt 160.000 som sökte asyl förra året får mer än hälften stanna i Sverige.  Det betyder att det nu är tusentals människor som ska ut i landets kommuner för att starta sitt nya liv.

Men för att kunna göra det behöver de någonstans att bo.

Jämnare ansvarsfördelning

Här kommer den nya bosättningslagen in i bilden. Den trädde i kraft den 1 mars i år och kom till för att försöka få till en jämnare ansvarsfördelning mellan landets kommuner. Den nya lagen tvingar nämligen kommunerna att ta emot och ge bostad till en viss andel flyktingar.

Safiya Barre hjälper nya familjer i Linköping. Foto: SVT

Innan årets slut ska över 20.000 flyktingar med uppehållstillstånd ha fått en placering och bostad i en kommun. Men fortfarande, med två veckor kvar till årsskiftet, har 30 procent av flyktingarna ännu inte fått flytta in.

Försöker lösa på olika sätt

Ute i kommunerna arbetas det febrilt, in i det sista, för att klara av åtagandet. Och de försöker att lösa bostadsproblemet på lite olika sätt.

I Linköping jobbar kommunens bosättningsenhet för högvarv. Här har de, tillsammans med bostadsbolagen, försökt att dammsuga marknaden på lediga lägenheter, villor och andra lämpliga lokaler.  

Saknar kuddar och madrasser

Just idag är en familj med sex barn på väg från Avesta till Linköping. Kommunens bostadsstrateg har lyckats hitta en villa utanför stan som familjen får bo i under två år. Men tydligen har familjen varken madrasser, kuddar eller täcken med sig och personalen på bosättningsenheten får göra en snabb utryckning till kommunens särskilda förråd för att lösa problemet.

Pouran Jalali och kollegan Hoda Jomaaa jobbar på bosättningsenheten i Linköping. Foto: SVT/Jenny Widell

Tanken är att personalen ska vara på plats i god tid för att möta den nya familjen. Men ibland blir det inte som planerat. 

– Familjen skulle komma till huset klockan halv tre idag, men de är tydligen redan där. De kom tidigare, så nu har vi lite bråttom, förklarar Hoda Jomaa på bosättninsgenheten, samtidigt som hon baxar in ännu en madrass i en av de bilar som ska ut till huset. 

Klara sin andel

Linköping ska ta emot 392 flyktingar i år. Med två veckor kvar har de klarat av drygt hälften. Men många anvisningar pågår för fullt och enligt kommunen kommer de att klara av sin andel.

Även i grannkommunen Norrköping pågår arbetet för fullt. Här handlar det om 154 personer som ska få bostad. Ett tufft uppdrag eftersom det knappt finns några bostäder.

– Vi har gått in i ett mycket ansträngt läge. Det har att göra med det totala trycket. Hemlösheten har ökat dramatiskt, det finns inga bostäder att tillgå, berättar Kenneth Edström, bostadssamordnare.  

”Vi har gått in i ett mycket ansträngt läge” säger Kenneth Edström, bostadssamordnare. Foto: SVT

Går för långsamt

Trots att bostadsbyggandet har tagit ordentlig fart, såväl i Östergötland som i hela landet, så går det för långsamt. Bostäderna behövs nu. 

– Vi ser ju att även om bostadsbyggandet har kommit igång kommer det att ta väldigt lång tid innan det får effekt på framför allt svaga grupper. Och det gör ju att vi ser ett allt större behov av den här typen av lösningar, säger Kenneth Edström och tittar ut över ett helt bostadsområde uppbyggt med modulhus. 

Inflytt för familjen i ett hus utanför Linköping. Foto: SVT/Jenny Widell

– Den lägsta nivån är ju gymnastikhallar och väldigt enkla förläggningar, som vi skulle kunna använda oss av, men vi har ändå haft en strävan i Norrköping att försöka hitta så goda boendemiljöer som möjligt. Och det här är ju en del av det, säger Kenneth Edström.

– Men det här är ingen flyktingförläggning, tillägger han.

Får inte bli segregerat

Det är viktigt att se till att det inte blir ett segregerat område.  

– De här bostäderna är till för socialt utsatta i Norrköping som har behov av en bostad, oavsett om du är svensk eller om du har kommit från Syrien nyligen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.