”Vi ska inte slappna av”

Publicerad

Under onsdagen genomförde Socialdemokraterna Östergötland ett seminarium om Ostlänken. Seminariet hölls i riksdagen i Stockholm och infrastrukturminister Anna Johansson (S) gav positiva besked.

Budskapet var tydligt. Ostlänken ska börja byggas 2017 och den kommer att medföra många fördelar för Östergötland. Den kommer att ge större möjligheter till arbetspendling och lätta på trycket i den hårt belastade tågtrafiken. Men trotts att tidsplanen ligger fast så är det inte läge att slappna av.

– Det finns ett politiskt beslut om att Ostlänken ska byggas. Men förutsättningarna för finansieringen har förändrats. Det är en stor diskussion om hur höghastighetstågen ska finansieras. Men Ostlänken är första steget i den del av Sverige där det är så stora kapacitetsproblem, säger Lena Micko, ordförande i Svenska kommuner och landsting.

Peter Whass, VD för Lundbergs som satt med i panelen på seminariet, underströk att byggandet av Ostlänken är en del i den regionförstoring som nu diskuteras flitigt.

– För oss i regionen runt Norrköping och Linköping är den oerhört viktig, säger han.

Och även om beskedet från regeringen var positivt så är det lång väg kvar innan tågen börjar rulla.

– Jag tror den kommer att genomföras men jag tror inte att vi ska slappna av. Bara för att man har ett beslut så ska man inte tro att det är färdigt, säger Lena Micko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.