Foto: SVT

Viljan att hjälpa allt större

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas vilja att hjälpa de hundratusentals som är på flykt runt om i Europa blir allt större.

I Norrköping har det startat flera nya insamlingar bara det senaste dygnet.

– Här kommer vi se till att det står släp där man kan lämna grejer till oss, säger Linda Voster som är sjökapten och marknadskoordinator på Sjöfartvsverket, och visar på en plats utanför entrén. 

För mindre än ett dygn sedan bestämde hon och några kollegor sig för att de också ville hjälpa till. De hakade på sociala medier uppropet ”Vi gör vad vi kan” som riktar sin hjälp främst till Grekland.    

#flykt

– Vi jobbar ju med att rädda liv till sjöss dagligen så det här är egentligen en rätt självklar sak för oss, säger hon.

Från och med nu på måndag den 7 september klockan 7.30 kommer de ha öppet för inlämning på Östra Promenaden 7.

– Så nu har man helgen på sig att leta fram saker. Det som behövs, och som vi främst tar emot, är sovsäckar, tält och liggerunderlag, säger Linda Voster.

Gärna väskor men inte leksaker

Även S:t Johannes församling är en del av samma nätverk och gör vad de kan. Från och med i dag emot gåvor på Hagebygatan 77.

– Vi är ju, liksoam alla andra, helt bestörta över den situation många upplever idag. Vi är ju så klart en del av Svenska kyrkans vanliga interbatiuonell arbete, men nu kände vi att vi göa något lokalt och snabbt, säger Thomas Wärfman, kyrkoherde i Svenska kyrkan, Norrköping.

Även här tas tält och sovsäckar gärna emot, men även varma kläder, väskor och små förpackningar av hygienprodukter som är lätta att bära med sig.

– Men inte leksaker. Det här är ju människor som förflyttar sig, säger Thomas Wärfman. 

Hjälp direkt till Syrien

Häromdagen öppnade församlingen också en second hand butik. Den drivs av syrier och pengarna de får in går direkt till tre kvinnoföreningar i Syrien och till att betala förskoleavgifter till de mest behövande familjerna.

Ett stenkast därifrån ligger Röda korsets butik. Här finns ju alltid viljan att ge, men ännu mer idag.

– Många kunder kommer in och undrar om vi kan skicka saker. Men det är både för dyrt och krångligt, så det är bättre att lägga pengar i våra bössor så kan våra samarbetsorganisationer på plats köpa de saker som behövs allra mest just där, säger Barbro Bjurström som jobbar i butiken tillsammans med flera asylsökande från Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet