Enligt polisen ska 38 personer vara skrivna på adressen, men alla har ännu inte lokaliserats. En evakuering som räddningstjänsten inledde vid lunchtid fick snabbt avbrytas då branden snabbt tilltog i styrka. Foto: Jeppe Gustavsson / TT

Stor brand i fyravåningshus i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

En omfattande brand rasar vid lunchtid i ett flerfamiljshus i centrala Linköping.

– Det är en fullt utvecklad brand och huset har evakuerats, säger Johan Nordström, brandingenjör vid Räddningstjänsten i Östergötland till SVT Nyheter Öst.

19 brandmän jobbar med att bekämpa branden och räddningstjänsten har också kallat in nio brandmän från Norrköping som förstärkning.

Storbranden i Linköping

Omfattande vindsbrand

Larmet om att det brann i ett flerfamiljshus på Barnhemsgatan i centrala Linköping kom strax efter klockan 11.30. Den första informationen talade om rök från fjärde våningen men det utvecklade sig snabbt till en omfattande brand på vinden i huset.

Enligt vår reporter Mimmi Moberg kan man på platsen se lågor slå upp genom taket. Och branden syns enligt ögonvitten ända till Kallerstadsrondellen vid en av infarterna till staden.

– Vi har tagit beslutet att låta vinden brinna av under kontroll så att den inte sprider sig, säger Johan Nordström vid räddningstjänsten.

Det gör man för att så långt som möjligt slippa vattenskador i husets lägenheter.

Uppmanas söka vård

Enligt polisen finns 38 personer skrivna på den aktuella adressen. Några av dem har självmant uppsökt sjukvården efter att ha andats in rök men inga personer uppges ha skadats i samband med branden.

Region Östergötland har under eftermiddagen gått ut med en uppmaning till personer som varit i närheten av brandplatsen och drabbas av luftvägssymptom att kontakta vården.

– Det kan man göra antingen genom att uppsöka akutmottagningen eller kontakta 1177 Vårdguiden på telefon, säger Henrik Appelberg, chef för regional sjukvårdsledning, i ett pressmeddelande.

Enligt Räddningstjänsten utgör varken branden eller röken någon fara för den övriga allmänheten i Linköping.

– Röken stiger upp ganska bra och vi kommer därför i nuläget inte att gå ut med något larm om att man ska hålla dörrar och fönster stängda i området, säger Johan Nordström.

Samlingslokal för drabbade öppnad

Fastighetsägaren Stångåstaden har öppnat en samlingslokal på närliggande Djurgårdsgatan där alla evakuerade hyresgäster kan samlas och få hjälp. Hyresgäster som inte har kunnat hitta ett boende över helgen ska få hjälp med bostad, enligt Stångåstaden.

– Vi gör allt för att hjälpa de drabbade hyresgästerna. Vår personal finns på plats i samlingslokalen och vi kommer att ha extra bemanning under kvällen, säger Ulf Gustafsson, förvaltningschef Stångåstaden, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Linköping

Mer i ämnet