Visby: Lärarna överväger skyddsstopp

Uppdaterad
Publicerad

90 procent av lärarna på Säveskolan är besvärade av den dåliga luften i F-huset. Torr luft, damm, smuts och dålig lukt är andra faktorer som, enligt den enkät som Lärarnas Riksförbund nu har sammanställt, gör arbetsmiljön dålig.

– Huset är från början byggt för grupper på 12 till 15 personer men nu befinner sig 33 personer i klassrummen. Ventilationen är klart underdimensionerad och vi kräver nu att skolan ska sätta upp skyltar som visar exakt hur många personer som får befinna sig i lokalerna samtidigt, säger Peter Lerman, Lärarnas Riksförbund.

Nu har nya mätningar av luften gjorts och om det visar sig att det finns mögel i luften kommer lärarfacken att i samråd med Arbetsmiljöverket besluta om skyddsstopp. Det innebär att undervisningen omedelbart stoppas, eftersom allvarlig fara för liv eller hälsa i så fall föreligger. Resultaten av mätningarna väntas i veckan.

– Vi avvaktar resultaten av mätningarna och om de visar att det inte finns något mögel i luften kommer vi att göra egna mätningar av koldioxidhalten i luften. Först när de mätningarna är färdiga kan vi sätta upp skyltar som talar om hur många som får vistas i lokalerna, säger förvaltningschefen Jan-Christer Holmkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.