Kollage med Victor Johansson, produktutvecklare, och Helene Oscarsson, vd för Vreta kluster. Foto: Cissi Säfström

Vreta kluster firar jubileum – ”Har fått bra stöttning”

Uppdaterad
Publicerad

Ett halvt decennium har gått sedan huset i lärkträ slog upp sina dörrar för första gången. I dag firade företagsparken och mötesplatsen Vreta kluster utanför Linköping fem år med föreläsningar, fika och diskussion.

Först stod det bara ett hus här. Det uppfördes 2011 efter att tre hyresgäster sagt att de var intresserade av att flytta in, något som gjorde att det kommunala bolaget Sankt kors vågade bygga huset. Sen dess har tre blivit 30 företag och nu verkar 110 personer, som på ett eller annat sätt är involverade i den gröna näringen, på klustret. Dessutom har ytterligare två nya hus och en konferensanläggning byggts under de åren.

På torsdagen hade drygt 200 personer samlats för att ta del av schemat för ”Världens viktigaste dag“, som jubileet var döpt till.

– Det känns väldigt häftigt och lite dubbelt, för det känns inte riktigt som att det har gått fem år. Det känns både som att vi har funnits länge och samtidigt som att det har gått väldigt fort, men det är häftigt att manifestera fem år, säger Helene Oscarsson, klustermotor och vd för Vreta kluster.

Blivit mer synliga

Helene Oscarsson hoppas att uppförandet av företagsparken har gjort branscherna inom grön näring mer synliga.

– Det är en av de grejer som vi jobbar med jättemycket för den här branschen jord, skog mat djurhållning, den består av många småföretag och genom att vi kan ha en samlingsplats här där man möts och träffas och där vi också kan föra ut budskap så syns vi tillsammans mer, så det tror jag är en grej.

Hon fortsätter.

– Och sen att folk får kollegor, man är ju ganska få anställda på alla de här bolagen, genom att sitta tillsammans här eller genom att komma hit som besökare har man ju fler kollegor, fler att utbyta idéer med, kanske kan man göra affärer ihop. Det tror jag är den stora betydelsen.

Drömmer om expansion

Som det är nu finns det några kontor kvar, men lokalerna är nästan fulla. Därför finns det planer på att expandera.

– Vi vill bygga ett hus till för vidareutbildning och fortbildning samt för test och provning av produkter, teknik och mat. Vi skulle vilja ha ett testkök där du till exempel kan producera ost i halvstora partier för att se om det går bra. Det drömmer vi om, och om allt går som vi hoppas kan det huset stå klart hösten 2018, säger Helene Oscarsson.

”Vi måste bli mer medvetna om varifrån vår mat kommer” Hör ungdomarna på jubileet

Såg behovet av en app

Victor Johansson är en av dem som har varit med från starten. Han har skapat en app för lantbrukare som gör att de får bättre koll på gården, framförallt bränsleförbrukningen. Detta för att lantbrukarna ska kunna optimera körstilar, spara mer bränsle och tänka mer på miljön.

– Jag är uppvuxen på en gård där vi såg behov av att ha lite bättre koll på kostnaderna och att lätt kunna registrera det här i en mobiltelefon och för att kunna följa upp. Det var där grunden byggdes, säger Victor Johansson.

”Har fått en bra stöttning”

Appen används nu av runt 130 gårdar av olika storlekar och inriktning runtom i landet. Företagsparken har bland annat hjälpt till med kompetens och resurser.

– Utan dem hade jag inte haft möjligheten att komma ut till bönder, träffa dem och förstå mig på problemet. Jag har fått en bra stöttning från Vreta kluster under hela den utvecklingen, säger Victor Johansson.

Vad är det som krävs för att få fler unga att intressera sig för de gröna näringarna och för att få branschen att bli mer attraktiv?

– Jag tror det är att visa framtiden, att digitalisering och tekniska innovationer är väldigt hett och det händer väldigt mycket. Jag tror att det intresset som vi ser från andra branscher, att vi kan uppleva det inom lantbruket, det tror jag är en viktig del.

Är vi på väg dit?

– Absolut, det händer väldigt mycket häftigt framöver så det ska bli häftigt att följa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.