Foto: TT

Ytterligare utbrott av Newcastlesjukan

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland och Statens veterinärmedicinska anstalt uppmanar nu fågelägare att skydda sina djur för att hindra spridning av det fruktade fågelviruset Newcastle.

– Man ska i största möjliga mån ha sina fjäderfän inomhus, ligger man inom skyddsområdet är det ju ett krav. Men har man fåglar utomhus ska man försöka skydda maten under tak, så att vildfåglar och deras avföring inte kan komma i kontakt med maten, säger Helen Loor länsveterinär Länsstyrelsen Östergötland.

– Det är även viktigt med hygienen och att man inte åker och hälsar på personer med fjäderfän, säger Helen Loor.

125.900 fjäderfän har avlivats

Hittills har totalt 125.900 fjäderfän i Östergötland avlivats på grund av misstänkt eller konstaterad sjukdom, eller på grund av restriktionerna. 95.500 värphöns avlivades på en gård i Norrköping sedan Newcastlesjukan konstaterades den 19 juni. Ytterligare en besättning på 14.000 värphöns i Linköping har avlivats efter misstanke om smittan.

– Vad det gäller besättningen i Linköping har provsvaren ännu inte kommit, men vid misstanken beslutades det att åtgärden skulle vidtas som säkerhetsåtgärd, säger Helen Loor, länsveterinär.

Ytterligare utbrott av Newcastlesjukan

I går konstaterade Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, att ytterligare en besättning i Östergötland med 16.400 värphöns i Motala kommun smittats. Även där avlivades samtliga djur.

Var smittan kommer ifrån är ännu inte fastställt, SVA och Jordbruksverket arbetar just nu med smittspårning.

– Viruset kan komma via människor, via vilda fåglar eller via transporter, säger länsveterinär Helen Loor.

Smittspårning pågår

Om smittan på de olika gårdarna har ett samband är i nuläget för tidigt att säga.

– Det är klart att när vi nu har smittan på olika ställen behöver vi lokalisera var den kommer ifrån, och utreda om det finns någon gemensam nämnare, säger Helen Loor.

Hur stor är risken att fler gårdar med fjäderfän i länet drabbas?

– Vi har ju sjukan i området så det är klart att vi har en smittrisk, säger Helene Loor.

Newcastlesjukan är ett virus som angriper fåglarnas nervsystem, andningsorgan och tarmen.

– Det finns ett antal olika symptom, i värsta fall dör fåglarna. Men de kan visa neurologiska störningar, de vinglar och verkar hängiga. De kan även visa störningar i reproduktionen, skalen förstörs, äggen är bara täckta av skinn, säger länsveterinären Helene Loor.

Eftersom det finns så många olika symptom är den anmälningspliktiga sjukdomen lurig, berättar hon vidare.

– Fåglarna kan visa flera symptom, men ibland kan de bara äta lite sämre och vara hängiga. Så det är väldigt viktigt att man är observant och kontaktar veterinär omedelbart om man misstänker något.

Länsveterinären uppmanar dessutom alla personer som har fjäderfän och som är bosatta inom skyddszonerna att ta kontakt med länsstyrelsen eller Jordbruksverket om de inte redan blivit kontaktade.

– Har man ankor, höns eller fjäderfän och bor inom restriktionsområdet vill vi gärna att de tar kontakt med oss, avslutar Helen Loor.

Tre områden med restriktioner

I Östergötland finns nu tre områden med restriktioner, vilket innebär ett skyddsområde med tre kilometers radie kring gården och ett övervakningsområde med 10 kilometers radie.

– Djuren får inte förflyttas och skall hållas inomhus, säger Lena Hult, smittskyddschef vid Jordbruksverket.

Hur allvarligt ser du på det här?

Det är klart att det är allvarligt. I sig är sjukdomen allvarlig och det blir även väldigt stora konsekvenser för de fågelbesättningar som befinner sig inom området. Sjukdomen är inte skadlig för människor, men alla djur som misstänks ha smittan eller bär på smittan måste avlivas, säger Lena Hult.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.