Klas Gustafsson, vice vd, Tekniska verken säger: ”Vi vill tappa mindre vatten, men vi får inte”.

De tömmer sjön på vatten – hänvisar till fel myndighet

Uppdaterad
Publicerad

Tekniska verken i Linköping hävdar att de måste tappa ut så mycket vatten som de gör ur den hotade sjön Yxern. Det kräver länsstyrelsen. Det är bara det att de beslut som Tekniska verken gång på gång hänvisar till inte är några egentliga beslut.

I decennier har boende, politiker och till och med landshövdingen i Kalmar visat sitt missnöje över hur sjön Yxern tappas på stora mängder vatten. I år är läget värre än på 20 år och stora delar av sjöns botten ligger just nu och torkar ut.   

På det kommunala energibolaget Tekniska verken i Linköping är man bekymrad över situationen, men hävdar att man måste tömma sjön på så mycket vatten som man gör.

Vattenkraften dränerar

Läs mer: Vattenkraften dränerar

Åldrig vattendom ställer till det

Allt handlar i grunden om en vattendom från 1938 och hur man ska tolka den. Enligt Tekniska verkens tolkning måste de tappa ut en viss mängd vatten, annars kan andra delar av sjösystemet påverkas.

För att få klarhet i den snåriga juridiken har man även låtit Kammarkollegiet tolka domen. Där har advokatfiskal Nils Leine kommit fram till att Tekniska verken inte alls behöver tömma sjön med en så hård drift som görs idag. Det finns alltid möjlighet att visa hänsyn till miljön i lagstiftningen. Dessutom finns det ingen miniminivå som säger att sjön måste tömmas på en viss mängd vatten.

Har överklagat till fel myndighet

Här skulle saken kanske kunna vara utredd. Men på Tekniska verken säger Klas Gustafsson, vice vd, att det fortfarande finns hinder i vägen. De har nämligen flera beslut från länsstyrelsen i Kalmar som säger att de inte får tappa ut mindre vatten än de gör, trots att de själva vill.

– Vi vill tappa mindre vatten, men vi har ett beslut, ett myndighetsbeslut, på att vi inte får. Då kan vi ju inte med berått mod gå emot det, eller hur?

Han hänvisar till två beslut varav det senaste är från 19 maj i år. I besluten står det, enligt Klas Gustafsson, att länsstyrelsen säger nej till att låta Tekniska verken tappa mindre vatten. SVT kan dock inte hitta de formuleringarna i besluten. Det står bara att länsstyrelsen inte kan pröva frågan eftersom man inte är tillståndsmyndighet.

”Kan inte bevilja oss att ta mindre vatten”

Men var står det i det här beslutet att ni inte får tappa mindre än vad ni gör? Det står ju bara att länsstyrelsen inte är rätt myndighet?

– Det står här att de inte kan bevilja oss möjlighet att tappa mindre än vad domen säger. Därför att domen gäller.

Var står det att domen gäller, mer exakt? 

– Ja det står i det beslutet... när de avvisar och hänvisar till mark- och miljödomstolen, det de säger då är ju att vi måste följa vattendomen.

Så du menar att det står här, inte rakt ut men underförstått, att länsstyrelsen säger att ni måste följa vattendomen?

– Ja när man hänvisar till domstolen, då är det ju det man säger.

Länsstyrelsen kan inte fatta beslut

På länsstyrelsen i Kalmar blir chefsjuristen Carl Stenberg något brydd när han får höra hur Tekniska verken har tolkat deras beslut.

– En avvisning innebär ju inte ett nej, det innebär bara att vi inte prövar frågan i sak. Mer än så kan man inte tolka in i ett avvisningsbeslut, säger han. 

Länsstyrelsen har inte mandat att fatta några beslut alls när det gäller själva vattennivåerna, utan har bara rätt att utöva tillsyn.

”Kan justera sin tappning själva”

Enligt Kammarkollegiet kan alltså Tekniska verken själva justera sin tappning. Men om vattendomen ändå ses som ett hinder går det när som helst att ansöka om ett nytt tillstånd. Det görs i så fall hos mark- och miljödomstolen, säger Nils Leine.

Tekniska verken har en gång vänt sig dit och ansökt om att få tappa ut mindre vatten. Men när ansökan blev offentlig kom det in yttranden från flera håll, både från myndigheter och boende, som ansåg att den minskning som Tekniska verken ville göra var för liten. Hela tillståndet skulle behöva omprövas. Bolaget valde då att dra tillbaka sin ansökan och frågan har därmed aldrig prövats i domstol.

Borde veta var man bör vända sig

Istället har Tekniska verken vänt sig till länsstyrelsen. Carl Stenberg, chefsjurist på länsstyrelsen i Kalmar, är osäker på varför de vänder sig till fel myndighet. Klas Gustafsson hänvisar till att länsstyrelsen tidigare har kunnat ta den här typen av beslut, men det är inget som Carl Stenberg känner till.

Kan det vara så att man inte vet vart man ska vända sig?

– Så kan det ju absolut vara, men det vore väl ganska osannolikt. Om man nu jobbar med frågorna så borde man veta vilket forum man ska vända sig till, säger Carl Stenberg.

Men på Tekniska verken fortsätter man att vänta på beslut från länsstyrelsen.

– Det är en fråga om timmar efter ett sådant beslut tills vi har minskat tappningen, säger Klas Gustafsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet