Blenda Hall Fors är en av alla skåningar som skriver provet. Det känns inte så stressigt just för att man kan göra det igen”, säger hon. Foto: TT/SVT

10.000 skåningar skriver högskoleprovet

Publicerad

Under lördagen sätter sig 10.000 skåningar bakom skolbänken för en andra chans till högre studier. Trots att antalet skrivande har minskat i år, är det fortsatt högt tryck på högskoleprovet.

– Det är en trend bland ungdomar, de tänker att det är bra att ha om man inte kommer in med betygen, säger Jan Lundkvist, jourledare för högskoleprovet i Skåne. 

Antalet sökande har minskat i hela Skåne, men störst minskning är det i Kristianstads upptagningsområde. Där kommer tjugo procent färre skriva i år jämfört med 2016.

– Den främsta orsaken till att det minskar är en bättre arbetsmarknad där ungdomsarbetslösheten har minskat, säger Jan Lundkvist.

Tredje gången

När fler är arbetslösa så är det fler som vill studera helt enkelt. Blenda Hill Fors är en av alla de som ska skriva provet under lördagen. Det är tredje gången hon tar provet, och målet är ett bättre resultat.

– Jag har ingen utbildning som jag bestämt mig att söka till, men jag vill ha möjligheten, säger Blenda Hill Fors.

Trots det minskade intresset är det fortsatt många som skriver provet i år, jämfört med tidigare år. Enligt Jan Lundkvist nådde ansökningstrycket sin topp 2015.

 – Tanken med provet är att det ska vara en andra chans om man inte fått det betyg som man hoppades på, men nu har vi sett alldeles för många väldigt unga personer som skriver för att öva, säger Jan Lundkvist.

Ingen åldersgräns

Enligt Universitets- och högskolerådet är majoriteten av de som gör provet mellan 18-24 år, och idag finns det varken en undre eller övre åldersgräns. Blenda Hall Fors är själv glad över möjligheten att få göra provet obegränsat antal gånger.

– Det känns inte så stressigt just för att man kan göra det igen. Denna gången har jag bara förberett i en vecka, men det känns okej eftersom jag övat tidigare gånger, säger hon.

 Just nu läser hon en kurs i socialantropologi på Malmö högskola, men inför provet är det framförallt matematik- och statistikövningar som gäller.

– På ett sätt är det väldigt bra med en andra chans, men sedan känns det orättvist att jag som ska söka mig till humanistiska utbildningar måste kunna så mycket matte, säger hon.

Fusk stoppades

Förra året uppmärksammades högskoleprovet när det avslöjades att det var möjligt att fuska på provet. I höstas infördes nya regler där studenter fick intyga på heder och samvete att de står för de uppgifter som de lämnar och det blev även straffbart att fuska. Inga ytterligare åtgärder kommer att införas till lördagens prov.

– De allra flesta sköter sig jättebra. Nu är det en brottsrubricering och det är beklagligt med fusk, men dom allra flesta sköter sig jättebra, säger Jan Lundkvist.

ANTAL SÖKANDE I SKÅNE

HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD

2017: 1 160

2016: 1 437

Minskat med 20 procent

LUNDS UNIVERSITET

2017: 9 110

2016: 10 169

Minskat med 11 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.