Tio gånger fler 100-plussare i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Chansen till en riktig ”gammeldansk” har vuxit rejält. Antalet danskar som är minst 100 år har tiofaldigats, rapporterar Ekstra Bladet.

1981 räknades det till 111 personer som var 100 plus i Danmark – i dag är de 1 111 stycken.

Skälet är högre levnadsstandard.

– De som blir 100 år i dag har hela livet haft det bättre än de som blev det för bara 20 år sedan, säger Kaare Christensen, åldringsforskare på Syddansk Universitet till tidningen.

Enligt Christensen är faktorerna för att uppnå tresiffrig ålder bra gener, miljö och livsstil och, inte minst, kön. 951 av de 1 111 i Danmark som är minst 100 är kvinnor.

– Det är lite konstigt. För biologiskt har männen de bästa korten på hand. Trots det lever kvinnor längre än män i alla länder. Så man kan säga att män är ett lite billigare, pråligare bygge, som ser fint ut, medan kvinnor är mer hållbara långsiktigt och ett gott hantverk, säger Kaare Christensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.