Foto: Mikael Nilsson

15-åring åtalas för mordförsök i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig pojke åtalas för mordförsöket i Malmö i februari då en man träffades av ett flertal skott, bland annat i huvudet och i ryggen. Enligt läkaren som undersökt pojken led han sannolikt av en allvarlig psykisk störning vid gärningen. Pojkens advokat menar dock att det inte är säkerställt utan att pojken kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning.

Den 15-årige pojken nekar, men åtalas för att ha skjutit mannen med ett flertal skott i bland annat huvud och rygg. Våldet mannen utsattes för betecknas av åklagaren som livsfarligt.

Det var natten till den åttonde februari som polisen fick larm om skottlossningen.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

Mannen arbetade med snöröjning i ett bostadsområde i närheten av Pildammsparken då han blev beskjuten, mitt i natten. Han sköts med flera skott och fördes akut till sjukhuset.

Några timmar senare anhölls den 15-åriga pojken misstänkt för mordförsök.

Åkte taxi efter dådet

Åklagaren hänvisar bland annat till DNA-fynd och tändsatspartiklar som hittats på 15-åringens händer och kläder.

Men också till telefoneringar och bevis som återfunnits i målsägandens arbetsbil och skor som beslagtagits, enligt kammaråklagare Åsa Kristensson. Fotavtryck i snön på brottsplatsen har kunnat kopplas ihop med pojkens skor och man har även hittat en cigarettfimp som man har kunnat koppla till platsen för dådet.

Enligt analys av telefoneringarna har man även kunnat få uppgifter om positionering den aktuella natten.

– Vi har inväntat resultat av den tekniska bevisningen, därför har det dröjt. Det har tagit tid att få en samlad bild men nu har vi omfattande teknisk bevisning, säger Åsa Kristensson till SVT Nyheter Skåne.

– Bevisningen består också i vittnesiakttagelser på platsen.

Enligt åklagarens bevisning ska åtta vittnen medverka i rättegången. Även två taxichaufförer är kallade som vittnen, då den åtalade pojken ska ha åkt taxi efter dådet. Man har dock inte hittat vapnet som använts – trots omfattande eftersökningar.

Led sannolikt av psykisk störning

Polisen genomförde även dykningar i en av dammarna i Pildammsparken i jakt på eventuella bevis. Men enligt Åsa Kristensson har dykningarna inte gett något i form av teknisk bevisning.

– Vi hittade inget genom dykningarna.

Foto: Patrik Cegrini

Av stämningsansökan som lämnats in till Malmö tingsrätt framgår att 15-åringen inte var påverkad av någon substans vid gärningen.

Däremot har den läkare som undersökt 15-åringen bedömt att han sannolikt led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen och enligt läkaren bedömdes pojken även lida av en psykisk störning vid undersökningstillfället.

Enligt pojkens advokat är detta inte säkerställt, men advokaten menar att pojken kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningen.

Åklagaren anser sig kunna visa att han var van vid att vistas i miljöer där det hanteras vapen. Utöver det har åklagaren ingen hypotes om motivet till mordförsöket.

Rättegången inleds den 29 maj och beräknas pågå tre till fyra dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

Mer i ämnet