Foto: TT

15-åring häktad för mordförsök på vaktmästare

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-årige pojke som anhölls tidigare i veckan, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök på en vaktmästare vid Pildammsparken i Malmö, häktades under lördagen.

Häktningsförhandlingen skedde i Malmö tingsrätt och rätten bestämde att pojken ska häktas. Den 15-årige pojken nekar till brott.

– Jag anser att han ska häktas eftersom han riskerar att försvåra utredningen om han släpps, säger Åsa Kristensson, kammaråklagare.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

– Han blir häktad, precis som en vuxen. Men på häktet i Malmö finns en avdelning som är inriktad på ungdomar, säger hon.

Den skottskadade mannen vårdas sedan i onsdags på sjukhus med allvarliga skador.

– Jag pratade med läkaren för två timmar sedan. Tillståndet är fortfarande livshotande, säger Thomas Nilsson på Region Skånes pressjour, till TT vid 14-tiden.

Krävs synnerliga skäl

För att en person som är under 18 år ska häktas krävs, som det heter, ”synnerliga skäl”. Kraven på åklagaren är alltså högre än vid en häktningsförhandling mot en myndig person.

– Rätten menar liksom jag att det finns synnerliga skäl, säger Åsa Kristensson, och fortsätter:

– Eftersom den misstänkte är så ung undersöktes om det finns alternativa sätt att övervaka honom via socialtjänsten. Men det gjorde det inte i nuläget och därför blev det häktning. Men det är något som kommer att fortsätta undersökas kontinuerligt under häktningstiden gång, säger Åsa Kristensson.

Hon har nu två veckor på sig, fram till fredagen 24 februari, att väcka åtal.

Det var under natten till onsdag, när vaktmästaren röjde snö i närheten av Pildammsparken, som han blev skjuten med flera skott. Mannen fördes med ambulans till sjukhus och vårdas fortfarande för sina skador.

Foto: Mikael Nilsson

Livshotande skador

Polisen fick larm om en skottlossning strax före klockan två på onsdagsnatten. De hittade en skottskadad man utanför ett flerfamiljshus på Roskildevägen norr om Pildammsparken i Malmö.

– Vi har fått in en person med livshotande skador vid tretiden i natt, sa Ylva Bergman, driftansvarig på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Enligt polisen hördes flera skott i området och de fick flera uppringningar från boende som hade hört smälla.

Flera släpptes

Inledningsvis greps flera personer, samtliga kända av polisen sedan tidigare. Alla utom 15-åringen kunde under onsdagen avskrivas från ärendet. Han uppges vara känd av polisen sedan tidigare, men ska inte ha dömts för något brott.

Efter att polisen förhört honom, anhölls den 15-åriga pojken på onsdagseftermiddagen. Han var då misstänkt på sannolika skäl, den högsta misstankegraden, för mordförsök.

På fredagen begärde kammaråklagare Åsa Kristensson att 15-åringen skulle häktas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

Mer i ämnet