Mannen sköts på Kantatgatan i Malmö den 3 januari förra året. Foto: Scanpix

Sköt ihjäl ”fel” man – döms till 15 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 29-årig man döms för mordet på Kantatgatan i Malmö. Tre kvinnor frias från misstankarna om medhjälp och kännedom i mordet.

Den 29-årige mannen döms till 15 års fängelse för att ha skjutit en 48-årig man till döds, medan de två kvinnor som åtalats för att ha beställt mordet frias. Det meddelar Malmö tingsrätt i dag.

Enligt tingsrätten finns övertygande bevisning mot mannen i form av iaktagelser från vittnen och en bil som har kunnat kopplats till mordet. Dessutom har mannens aktiviteter kunnat kartläggas genom hur han använt sin mobiltelefon.

Mord på Kantatgatan

29-åringen döms även för vapenbrott. Sammanlagt ska han betala drygt 170.000 kronor i skadestånd till offrets anhöriga.

Skulle mörda en annan man

Det är också klarlagt att avsikten var att egentligen mörda en annan man, en 54-årig man som dödat en anhörig till två av kvinnorna 1992. Men i stället sköts alltså en 48-årig man på samma adress av misstag.

Den grovt kriminelle 54-åringen, som tros ha varit måltavla för mordet, hade yrkat på skadestånd från samtliga åtalade men fick nej av tingsrätten.

Kvinnorna frias

De två kvinnor, en mamma och en dotter, som fick en anhörig dödad 1992, åtalades för att ha hjälpt till med förberedelser till mordet på 48-åringen, men frias i dag helt av Malmö tingsrätt.

Dessa två misstänktes för att ha beställt mordet. Men bevisningen håller inte, enligt tingsrätten. Visst förekom omfattande kontakter mellan kvinnorna och torpeden, men bevisningen var alltså inte tillräcklig.

Den tredje kvinnan som åtalades för att ha känt till planerna frias också. Hon hade blivit våldtagen och misshandlad av den 54-årige mannen några år tidigare. Enligt åklagaren kände hon till mordplanerna men lät bli att berätta om det, men frias.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på Kantatgatan

Mer i ämnet