Foto: Mikael Nilsson

15 elever stängs av efter bråket

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen för Värnhemsskolan och Startskolan gör parallellt med polisen en utredning för att reda ut vad som orsakade det stora bråket i fredags. 15 elever stängs av under en vecka.

Idag, måndag, har personal och ledning på Värnhemsskolan och Startskolan samlats för att diskutera hur de ska arbeta vidare och ta emot de 1.300 elever som kommer tillbaka till sina skolor i morgon.

– Vi har identifierat 15 personer som var inblandade i bråket och de stänger vi av från undervisningen i en vecka. Det kan finnas flera och därför gör vi en egen utredning, vid sidan av polisens, säger Johan Ahlström, rektor för Startskolan.

Hård kontroll på skolan

Alla elever måste visa skollegitimation för att släppas in på skolan. Obehöriga kommer att avvisas. Elever som inte deltar på sina schemalagde lektioner kommer också att avvisas från skolan.

– Vi diskuterar vilka dörrar som vi ska använda och det kommer att finnas fyra väktare som gör id-kontroller. Inga obehöriga kommer att släppas in. Nu säger vi stopp, säger Johan Ahlström.

Han berättar att den elev som fördes bort med ambulans efter bråket i fredags fick lindriga skador.

– Han skickades hem efter omplåstring, det var lindriga skador men det kan finnas fler elever som blev skadade vid bråket och om det är så ska vi ta reda på det, säger Johan Ahlström.

Polisen har inlett en förundersökning av händelsen i fredags.

Oroligt utanför skolan

– Skolan är en del av samhället. Vi måste arbeta för att skolan ska vara en fredad zon för såväl elever som för personal, säger förvaltningsdirektör Eva Ahlgren.

-  Vi vet också att stråket mellan Värnhemsstorget och Amiralsgatan är belastat med kriminalitet, vilket är polisens ansvar, men som förstås påverkar oss, tillägger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.