Carina Wutzler (M) är kommunstyrelsens ordförande i Vellinge. Foto: SVT

31-åring döms för att ha hotat kommunpolitikers barn

Uppdaterad
Publicerad

En 31-årig man hotade kommunstyrelsens ordförande i Vellinge Carina Wutzlers barn i ett mejl i våras. Nu döms han till villkorlig dom och dagsböter för olaga hot.

I tisdagens dom står det att hotet var sådant att ”kommunpolitikern kunde förväntas känna allvarlig rädsla för annans personliga säkerhet”.

Av domen framgår att 31-åringen begick gärningen med uppsåt och har även erkänt brott. 31-åringen döms nu för olaga hot till villkorlig dom och till 60 dagsböter à 140 kronor.

– Jag tycker att det är bra att man tar det här på allvar, att det leder till åtal och att man får ett straff, säger Carina Wutzler (M) till SVT Nyheter Skåne.

Direkta hot mot hennes barn

Det hotfulla meddelandet mot Wutzlers barn var det sista i en serie aggressiva mejl som skickats till Vellinge kommun sedan flyktingströmmen till Skåne börjat öka under förra hösten.

Samtliga hotmejl berörde flyktingdebatten och var riktade direkt till kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M). I mejlet som skickades i början av april i år utfärdades även direkta hot mot hennes barn:

”Undviker Carina möte är det bara att gå hem till henne, som politiker har hon ansvar för sitt agerande. Första barnet som råkar illa ut är på hennes händer och då anser jag att samma öde ska ske hennes familj”.

”Får inte sopas under matten”

31-åringen är inte tidigare dömd för något brott och tingsrätten bedömer att det inte finns något övervakningsbehov av mannen. Han anses lämplig för samhällstjänst och har samtyckt till att utföra det.

– De som skriver hotfulla mejl måste förstå att det finns en mottagare som blir berörd, att den här sortens mejl väcker både rädsla och obehag. Det är bra att det här inte sopas under mattan, säger Carina Wutzler (M).

Sedan maj 2014 är hon kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun. Hon är heltidspolitiker och sitt partis talesperson gällande flyktingfrågor i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.