800 bilar brann i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 800 bilar har brunnit i Skåne under de senaste fem åren. Och enligt räddningstjänsten är bränderna nästan alltid anlagda. Men ett lyckat projekt har fått ner antalet bilbränder i parkeringshus.

Då en lastbil började brinna på E6 nära Lomma under vintern 2010 så rapporterade SVT att det förmodligen handlade om ett tekniskt fel. På bilderna som visades i TV såg bilen ut som ett skelett.

Men tekniska fel hör till ovanligheterna då bilar brinner. Inte heller olyckor orsakar bilbränder i någon större omfattning – alldeles oavsett hur det ser ut på film.

– Moderna bilar av i dag brinner inte av sig självt. Det finns ju naturligtvis händelser, men i normalläget är det inte så stor risk att en bil i dag självantänder, säger Bertil Nilsson, brandinspektör på Räddningstjänsten Syd.

I stället är det någon som har tänt på.

– Många bränder i bilar är alltså anlagda. Det finns naturligtvis några tekniska fel, men det stora flertalet är anlagda bränder, säger han.

Hundratals bränder

De senaste fem åren har det brunnit runt 800 bilar i Skåne. Det visar statistik från försäkringsbolaget If. Ett exempel är branden i en garagelänga i Ödåkra utanför Helsingborg i december. Då totalförstördes åtta bilar på samma gång.

Enligt Bertil Nilsson nådde antalet bilbränder I Malmö–Lund-området en kulmen kring åren 2007–2009. Då brann det i Rosengård i Malmö och räddningstjänsten kunde komma fram till brandplatserna först sedan kravallutrustad polis gått in och konfronterat ungdomar i området.

Färre bränder i parkeringshus

Efter det inledde Räddningstjänsten Syd, polisen och försäkringsbolagen ett projekt och började jobba mer systematiskt med att samla in information om bränderna. Nyligen avslutades det – och bränderna i parkeringshus har man lyckats få ner genom att jobba tillsammans med fastighetsägarna.

– De jobbar med skalskydd och vi tittar på rök- och gasventilation och inträngningsvägar och liknande i parkeringshus, så vi har fått ner antalet storbränder i parkeringshus. Men däremot fortsätter de här bränderna utomhus på gator på olika sätt, säger Bertil Nilsson, brandinspektör på Räddningstjänsten Syd.

Man har gått från runt 25 bilar i snitt i månaden som det var då, men fortfarande är det runt 15-20 stycken i hans område.

– Polis och försäkringsbolag och vi försöker ju kämpa på med det här, men det hjälper tydligen inte, säger han.

Numera dokumenterar man bättre: fotar och samlar in registreringsnummer och chassinummer för att kunna avslöja bedragare.

– Troligen är det ju någon typ av försäkringsbedrägeri eller att man vill bli av med fordonet, eller helt enkelt att tjäna lite pengar på det – för försäkringsbolagen är trots allt de bästa bilhandlarna, de betalar bäst för fordonen, säger Bertil Nilsson, brandinspektör på Räddningstjänsten Syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.