Vittnen hinner glömma innan grova våldsbrott utreds Foto: Arkiv

Malmöpolisen behöver 148 dagar på sig att utreda ett brott

Uppdaterad
Publicerad

Det tar dubbelt så lång tid för polisen i Malmö att utreda ett brott som det tar i Stockholm och Göteborg. Nu har 345 outredda brottsanmälningar samlats på hög. Vittnen hinner glömma innan ärenden utreds.

Morden och gängkriminaliteten gör att många andra brott förblir ouppklarade. Hos den hårt belastade Malmöpolisen finns just nu 345 outredda ärenden från åklagarmyndigheten.

– Om brott inte utreds kan medborgarna förlora förtroendet för rättsväsendet, varnar chefsåklagare Ola Sjöstrand.

Vittnen hinner glömma

I torsdags kväll begicks ytterligare ett mord i Malmö, vilket omedelbart gav polisens utredare ytterligare arbete. Det senaste årets många mord och grova brott har lett till att det under 2016 tog i genomsnitt 148 dagar för Malmöpolisen att utreda ett brott. Den siffran ska jämföras med Stockholms city där utredningar i genomsnitt tar 61 dagar och med Göteborgssnittet på 74 dagar.

– Och det är allvarliga brott som förblir outredda. Kvinnomisshandel, våldsbrott och grova bedrägerier. För dem som drabbas är det oerhört frustrerande när utredningen drar ut på tiden så länge, säger Ola Sjöstrand, chefsåklagare.

De allt längre utredningstiderna leder också till att vittnen glömmer eller inte längre vill ställa upp och att det blir svårare att finna bevis.

– Ju längre tid som går desto större risk att brottet förblir olöst. Många brott som kunde ha klarats upp kommer att förbli ouppklarade, konstaterar Ola Sjöstrand.

Över 600 påminnelser

Just nu ligger 345 outredda åklagarärenden hos polisen, varav många är över ett år gamla. Malmös ”balans” är betydligt mer omfattande än högen av outredda ärenden i landets övriga storstäder. Stockholms city har 53 balansärenden och Göteborg har 73.

Ola Sjöstrand anser att polisen snarast måste tillsätta ett särskilt ”balanskommando” som under en begränsad tid enbart arbetar med att beta av den växande högen av outredda ärenden.

– Det krävs för att den här ”ryggsäcken” ska bli mindre. Som det ser ut nu klarar inte utredarna både balansen och att utreda mord och det grövsta brotten kopplade till gängkriminaliteten.

Han har under det gångna året skickat 200 påminnelser till polisen att ta itu med olika ärenden. Enligt rättegångsbalken är åklagarna skyldiga att göra det när fall drar ut på tiden. Varje påminnelse från chefsåklagare har i regel föregåtts av tre påminnelser från den utredande åklagaren, förundersökningsledaren. Så sammanlagt har åklagarkammaren i Malmö sänt över 600 påminnelser till polisen i Malmö under 2016.

Frustrationen växer

Polisens utredare är intebara alldeles för få, påpekar Ola Sjöstrand. Många av dem är också unga och oerfarna.

– Vi skulle behöva mer kompetens i vissa ärenden. Erfarenhet och kompetens är en oerhörd resurs, en duktig utredare kan göra lika mycket jobb som två mindre erfarna.

Klas Friberg, t f regionpolischef i södra Sverige är väl medveten om att högen av outredda ärenden och att utredarna är oerhört hårt belastade.

– Jag har ingen mirakelmedicin, men jag vill titta på hur utredningsverksamheten är dimensionerad i syd.

Han utesluter inte att en del krafter kan frigöras genom en omorganisering av arbetet.

– Allt är öppet, det är sådant jag ska diskutera med ledningsgruppen.

Men Ola Sjöstrand tror inte att omorganiseringar löser särskilt mycket. Utredarna jobbar redan så hårt de kan.

Om ett växande antal brott förblir ouppklarade föder det en väldig frustration, påpekar chefsåklagaren.

– Tappar man förtroendet för myndigheter, för lag och ordning så tror jag vi får ett kämpigt samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.