Foto: Hans Larsson

Akut kris för Hasse & Tage-museet

Uppdaterad
Publicerad

Tiden må vara förbi när alla svenskar kände till och skrattade åt dem. Men tillräckligt många minns Hasse Alfredson och Tage Danielssons era som folkhemmets mesta komikerpar – och ännu fler skulle behöva upptäcka dem

Åtminstone om man ska tro Matilda Pyk och Maj Ström, eldsjälar i den nya styrelsen för museets vänförening.

– Jag växte upp med Hasse och Tage – språkligt, formmässigt och även ideologiskt. Deras filosofi om att alltid stå på de svagas sida, att sparka uppåt men aldrig neråt,  är ju precis det som världen saknar idag, menar Matilda Pyk.

Besökssiffrorna har rasat

Turerna har varit många under museets tioåriga historia, först i kommunal regi innan driften 2011 överläts till den privata vänföreningen.

– Tanken var att museet på några års sikt skulle bli självbärande. De förhoppningarna har aldrig infriats, om man ska uttrycka sig diplomatiskt. Och nu är pengarna helt slut, säger Maj Ström.

Såväl besökssiffror som museiunderhåll och ekonomi har rasat rejält de senaste åren. Den nytillträdda styrelsen vädjade nyligen i en skrivelse till Tomelilla kommun om ett akut tillskott på 150 000 kronor för att klara driften fram till påsk. Hittills har de fått löften om knappt hälften, 70 000 kronor.

– Det är trögt. Kommunen har ju flera gånger tidigare fått gå in och rädda museet, men vi försöker förklara för dem att det vi vill skapa nu är en helt ny typ av mötesplats, säger Maj Ström.

Tomelillas guldålder

Målet är en nyinvigning till påsk, då med en helt ny utformning av det intilliggande kaféet. I planen finns bland annat en liten scen för allehanda framträdanden och, förhoppningsvis, en ny utställning om Tomellilas guldålder som filmmetropol.

– Tomelilla är ju en central plats i arvet efter Hasse och Tage eftersom de spelade in hela åtta av sina filmer här. Mängder av Tomelillabor deltog som statister och hjälpte till på alla tänkbara sätt, det skulle vara oerhört kul att kunna dokumentera de åren, säger Matilda Pyk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.