Foto: Region Skåne

Akutläkare utbildas på båda sidor om sundet

Uppdaterad
Publicerad

Idag signerades ett nytt avtal om ett skånskdanskt samarbete inom utbildning av akutläkare.

Region Skåne har sedan 2015 gått i bräschen för akutläkare som en egen specialitet. Men satsningen har begränsats av bristen på utbildningsplatser inom anestesi och intensivvård.

Lösningen har hittats i Danmark, som från med i höst utbildar blivande specialistläkare från Sverige.

– Det är oerhört glädjande att vi fått till stånd ett formellt samarbetsavtal mellan oss. Vi kan tack vare detta unika samarbete underlätta för utbildningen av akutläkare, säger Anna-Lena Hogerud, (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.

Skånska läkare utbildas i Danmark

Samarbetet påbörjas under hösten och fortsätter under nio år. I ett inledande skede ska sex svenska läkare om året få genomgå ett halvårs sidoutbildning i intensivvård och anestesi hos Region Själland. Motsvarande ska två danska läkare göra sin praktik i Skåne.

En av de läkare som är klar för utbildning till hösten är Nadja Faris. Hon har redan anmält sig till språkkurs i danska och ser fram emot sitt halvår i grannlandet.

– Det här är oerhört positivt. I Danmark får jag chansen att fördjupa mig inom anestesi och narkos och samtidigt underlätta för de ST-läkare som haft svårt att få plats i Skåne, säger Nadja Faris, ST-läkare, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.