Äldre får trådlöst internet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler äldre har tillgång till internet hemma och det ställer nya krav på kommunerna. I Kävlinge har man beslutat att installera trådlöst internet på äldreboendet.

På äldreboendet Billingshäll i Kävlinge sitter Robert Henriksson vid sin keyboard som barnen köpt åt honom. Det är den perfekta kombinationen av hans musik- och teknikintressen som gått som en röd tråd genom hans liv.

På sitt rum har han också den bärbara datorn och dottern Carolines surfplatta. I dag då hon hälsar på hos honom så lyssnar de på Monica Zetterlund på surfplattan.

– För många, många år sedan så sa min pappa till mig: 'Caroline, du måste verkligen skaffa internetbank, det är faktiskt inte så svårt!” Och då fick jag ju skaffa det, men pappa fick hjälpa mig då. Han tyckte jag var väldigt omodern, säger dottern Caroline Henriksson med ett skratt.

Robert Henriksson hade med sig datorn när han flyttade in på hemmet.

– Man kan spela schack och allt möjligt på datorn, säger han.

Sydnytt: Vem vinner då?

– Haha, det är lite olika, det är sällan jag vinner, för det mesta vinner väl datorn, för det är sådana skickliga program, säger Robert Henriksson.

Han var också tidig med att få dator på jobbet. Han drar sig till minnes att det var en av de tidigaste svenska modellerna och vi enas om att det nog var Luxors ABC 80.

Sydnytt: Då har du varit med ett tag?

– En sådan hade jag, ja! Jag har alltid gillat datorer, konstaterar Robert Henriksson.

Och han är inte ensam om datorintresset. Enligt färska siffror från Stiftelsen för Internetinfrastruktur så har nästan 9 av 10 av svenskarna mellan 66 och 75 år inte bara tillgång till internet – utan har internet hemma.

Ser man på grppen med svenskar som är 76 år eller äldre så är andelen mindre, men det är ändå nästan hälften. Och en stor andel av de äldre har dessutom vant sig vid en trådlös uppkoppling.

– Generellt sett så är det ju färre äldre som är på internet, men de äldre som är på internet gör till stor del detsamma som andra gör, alltså mycket informationssökning och e-post. Det yngre gör mycket är ju att vara på sociala medier, det är inte äldre lika mycket. De yngre lyssnar också mer på musik och tittar på film på nätet, det gör inte de äldre lika mycket, säger Pamela Davidsson, chef för Internetstatistik på Stiftelsen för internetinfrastruktur.

Det här ställer förstås nya krav på äldreboendena, och i Kävlinge väntar en julklapp för de äldre – som bara blir piggare och piggare.

– När vi såg i höstas att ekonomin såg lite bättre ut än vad vi hade trott från början så bestämde vi oss för att lägga 900.000 kronor på att få ut wifi på äldreboendena i de gemensamma utrymmena, säger kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge, Pia Almström (M).

Hon jämför det med att man har krav på el, vatten och avlopp.

Längre bort i rummet bakom kommunalrådet lirar ett gäng veteraner biljard. Och en bit bort i en korridor i närheten ligger boendets vävsal.

Vävsalen är nästan som en symbol för äldreboenden, men även om det är full aktivitet här just i dag så är det ofta öde och tomt här.

I dag är fyra av de sju i den aktiva gruppen här. De är inga stora datorfantaster – även om de tycker det kan vara roligt att lägga lite patiens på datorn ibland.

Sydnytt: Åker vävstolarna ut nu?

– Nej, det tror jag inte. Vi har en aktiv grupp som fortfarande väver men vi ser väl generellt att intresset minskar och att vi har mer intresse för teknik hos äldre, säger Ulrika Hjelm Clausen, enhetschef på äldreboendet Billingshäll.

Pensionärsföreningarna har suttit i möte under förmiddagen, och enligt chefen har deras synpunkter varit viktiga för beslutet att skaffa trådlöst nätverk.

– Ja, man måste helt enkelt hänga med. Man håller sig lite mer klar i huvudet, kan man väl säga, av att hänga med i den nya tekniken, säger Gunvor Schoug, ordförande för PRO Furulund.

Hon har själv stor glädje av nätet.

– Man kan både boka biljetter och söka. Om det är något man diskuterar och inte vet vad som är fakta, så kan man gå in och söka helt enkelt. Jag söker mycket på Google. Man kan fördriva många timmar där! skrattar Gunvor Schoug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.