Foto: TT

Hemtjänsten skickade 23 olika personer på två veckor

Uppdaterad
Publicerad

Personer i Klippan som behöver hemtjänst minst två gånger per dag får räkna med besök av 23 olika personer under två veckor, enligt statistik sammanställd av Nyhetsbyrån Siren. I snitt får äldre i landet räkna med 15 olika personer under två veckor.

Störst antal personer i Skåne knackade på hemma hos vårdtagare i Klippan, tätt följt av Svalöv där 21 olika personer besökte äldre som behövde hemtjänst minst två gånger per dag under två veckor. I bägge kommunerna syns en ökning av antalet personer under de senaste åren. Siffrorna bygger på statistik från Kommun- och landstingsdatabasen Kolada som sammanställts av Nyhetsbyrån Siren.

– Ett snitt på 15 olika personer på två veckor är väldigt högt och gör att många med hemtjänst inte känner sig trygga. Har du inte förmåga att förklara vad du behöver hjälp med så blir det ett jätteproblem. Och kan du förklara så är det väldigt tröttsamt att behöva göra det gång på gång, säger Marta Szebehely, som forskat om äldreomsorgen sedan mitten av 80-talet, till Nyhetsbyrån Siren.

Vissa fick det bättre

Jämfört med förra året har personalkontinuiteten blivit sämre i 79 kommuner. I vissa kommuner i Skåne gick dock utvecklingen åt motsatt håll. I bland annat Skurup, Östra Göinge, Landskrona, Sjöbo och Bjuv har antalet personer som besöker de äldre minskat något i jämförelse med föregående år.

Siffrorna har rapporterats in av kommunerna själva som räknat ut ett snitt under två veckor bland personer över 65 år, med minst två besök per dag. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård har inte räknats med. 233 kommuner har rapporterat in siffror för 2016. Bland dessa har över 20 stycken ett snitt på 20 eller fler olika personer från hemtjänsten under två veckor.

Allra lägst ligger Sorsele, Upplands Väsby och Emmaboda med mellan sju och åtta besök under två veckor. Flest besök i landet har äldre i Habo kommun, där hemtjänsttagare får räkna med 26 olika personer i hemmet under en två-veckorsperiod.

Antalet personer som besökte äldre i din kommun

Klippan 23

Svalöv 21

Höganäs 18

Höör 18

Skurup 18

Östra Göinge 18

Eslöv 17

Ystad 17

Lund 16

Osby 16

Staffanstorp 16

Tomelilla 15

Ängelholm 15

Hässleholm 14

Kävlinge 14

Landskrona 14

Svedala 14

Trelleborg 14

Bjuv 13

Sjöbo 13

Burlöv 12

Båstad 12

Helsingborg 12

Hörby 12

Lomma 11

Vellinge 11

Åstorp 11

Bromölla 10

Kristianstad, Malmö, Perstorp, Simrishamn och Örkelljunga har inte rapporterat in siffror för 2016. Antalet personer mättes under två veckor hos personer med minst två besök av hemtjänsten per dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.