Tom Erixon, vd på Alfa Laval. Foto: Pressbild/TT

Alfa Lavals vd: ”Mitt jobb att vara lite paranoid”

Uppdaterad
Publicerad

Alfa Laval minskar personalstyrkan med hundratals anställda. I Lund väntas neddragningar beröra ledningsfunktionerna. ”Det är en otroligt tuff global konkurrens”, säger Tom Erixon, vd.

På tisdagen offentliggjorde Alfa Laval att industrikoncernen står inför ett stort vinstras. I ett åtgärdsprogram presenterades bland annat att 700 tjänster ska bort, varav nära 100 jobb i Sverige

Tom Erixon, vd, säger till SVT Nyheter Skåne att samtliga kontor i landet påverkas.

– Vi har totalt 2000 anställda i Sverige, varav drygt hälften i Lund som är vårt huvudkontor. När vi har en anpassning att göra globalt, då är det inte lämpligt att platsen för huvudkontor inte gör någonting, säger Tom Erixon.

– Det är klart att Lund, precis som övriga enheter berörs. Men Lund är varken tuffare behandlat eller mildare behandlat än någon annan, säger Tom Erixon.

Finns det någon anledning att tro att det finns nedläggningsplaner för anläggningen i Lund?

– Det finns inte några nedläggningsplaner i den bemärkelsen att vi ska producera någon annanstans. Inom ett par strategiska områden bedömer vi att det är viktigt att hålla ihop produktutvecklingen med produktionen. Lundaenheten lämpar sig väldigt mycket för det, säger Tom Erixon.

Kommer det drabba fabriken mer än kontoren?

– Programmet vi har presenterat har egentligen ingen påverkan på fabriken. Det här är i huvudsak ett program som berör försäljnings- och administratonskonstnader. Det berör snarare huvudkontoret och ledningsfunktioner i Lund, än vad det rör fabriken, säger Tom Erixon.

Och hur ser det ut i framtiden för Lund? Finns det en oro?

– Ja, mitt och organisationens jobb är att vara lite paranoid. Det är en otroligt tuff global konkurrens. Vi behöver jobba hårt varje dag för att vara framgångsrika i Lund. Det finns inga enkla platser här i världen om man vill vara framgångsrik inom vår industri, säger Tom Erixon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.