Allt fler unga vill bo kollektivt

Uppdaterad
Publicerad

Det är lång kö till kollektivboenden i Malmö och för att möta efterfrågan byggs kompislägenheter enligt ett nytt koncept.

Om två år kommer Malmös första kompislägenheter vara inflyttningsklara i Sorgenfri och hade de unga hade fått bestämma så skulle fler kollektivbostäder byggas i Malmö.

– Om unga har visat att de gärna vill bo tillsammans så är det bra att vi kan svara på ungas önskningar och behov, säger Hannah Wadman på stadsbyggnadskontoret i Malmö.

#BOSTADSÖKES

Hon har varit projektledare för Ungbo12 – en idétävling för unga som vill utforma framtidens bostäder. Bland bidragen var det kollektiva en tydlig trend i hur unga vill bo. Enligt Hannah Wadman vill man ha utrymme till sina hobbys, bo flexibelt, grönt, bilfritt – och kollektivt.

Delar på mycket

Trenderna har varit inspiration till lägenheterna som nu ska byggas i Sorgenfri. De kallas kompislägenheter och byggs för unga mellan 18-25 år. Lägenheterna har två lika stora sovrum och hyresgästerna kommer att ha hyreskontrakt på varsitt rum vilket ska göra det enklare att dela boende.

Hannah Wadman har också sett ett stort intresse för kollektiva lösningar bland de som bygger bostäder i Malmö.

– Det är bra att man får in fler människor som kan dela funktioner. Jag tror att det är hållbart både socialt och ekonomiskt att vi delar resurser och utrymme, säger hon.

Fördelar överväger

Föreningen kollektivhus i Malmö har tagit initiativ till en annan typ av kollektivboende i Malmö.  De har varit med och utformat Kollektivhuset i Sofielund.

Här har varje hyresgäst en egen lägenhet och delar gemensamma utrymmen med hela hyreshuset, bland annat en verkstad, vardagsrum, lekrum och storkök.

– De privata lägenheterna i ett kollektivhus är lite mindre än de normala eftersom du har tillgång till gemensamhetslokaler. Då kan du få ner energikostnaderna också och privatekonomin kan förbättras, säger Sara Hallström som är talesperson för föreningen.

Hon tror att det finns jättemånga fördelar med att bo i kollektivhus. Till exempel kan det vara en bra lösning för den som vill ha mer gemenskap i boendet och få lägre kostnader.

Lång kö

Hittills är det ganska svårt att få boende här. Idag står cirka  200 personer i kön. 

Genom sitt engagemang i föreningen har Kajsa Börjesson kunnat flytta in i en fyra i Sofielunds Kollektivhus som hon trivs bra i. Hon gillar gemenskapen mellan grannar i huset och att man har alternativet att välja när man vill gå hem och stänga om sig.

– Idag finns det så otroligt få kollektivhus men jag ser det som en möjlighet att bredda bostadsmarknaden. Just att man kan ta initiativ som en grupp och att det inte bara är byggbolag som bestämmer vad som byggs, säger Kajsa Börjesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet