Thomas Behrens, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen Skåne. Foto: TT/Arbetsförmedlingen

Analytiker: Efterfrågan av arbetskraft är enastående

Uppdaterad
Publicerad

Skåne har inte haft så lågt antal varsel om uppsägning sedan 2008. Ökningen av nyanmälda lediga jobb hos Arbetsförmedlingen är ”all time high”. Den skånska arbetsmarknaden mår väldigt bra.

Slutet av 2013 ser Thomas Behrens, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen Skåne, som en milstolpe. Det var då som utvecklingen av nyanmälda lediga jobb tog ett avstamp och sedan dess har det fortsatt uppåt. Det som ökar är nya lediga jobb som är utannonserade hos Arbetsförmedlingen.

– Vi höll en hyfsat hög, jämn nivå fram till 2013, men sedan slutet av året där har det varit en mycket, mycket kraftig ökning, säger Thomas Behrens, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen Skåne.

12.743 jobb låg utannonserade i augusti i år, jämfört med 6.117 år 2013, 8.282 år 2014 och 11.493 år 2015.

– Oavsett vilken månad vi tittar på och jämför med året innan, så är det alltid en ökning. Rent procentuellt kan det skilja sig mycket, låt säga mellan nio och 85 procent, men det har alltid var en ökning.

Han menar också att ökningen är generell över hela Skåne, oavsett var i länet vi befinner oss.

”All time high”

Ökningen har många olika anledningar. En är högkonjunkturen och en annan att befolkningen har ökat.

– Men också att företagen är mycket mer offensiva och marknadsför sig på ett annat sätt idag. Dessutom är det mycket större aktivitet på arbetsmarknaden, folk flyttar runt mycket mer mellan olika arbeten, säger Thomas Behrens.

Thomas Behrens använder ord som ”enastående” och ”all time high” om ökningen, men han vågar ändå inte svära på att det aldrig har varit så många jobb utannonserade.

Matchningsproblem

Men trots de här goda nyheterna har Skåne en av de högsta arbetslöshetssiffrorna i landet på över nio procent. Anledningen till det är matchningsproblematik.

– Trots att vi har många arbetssökande och många jobb ute så matchar inte dessa. Arbetsgivare vill ofta ha annorlunda kompetens eller högre utbildning än vad arbetstagarna ibland har – trots kanske att arbetet inte alltid kräver det, säger Thomas Behrens, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen Skåne.

Förra månaden var några av de mest eftersökta yrkesgrupperna företagsäljare, kundtjänstpersonal, telefonförsäljare, grundskollärare, personlig assistent och undersköterskor inom äldrevården. Titlar som ändras månad för månad beroende på säsong och efterfrågan.

Trenden planar ut

Men uttryck som ”all time high” om en ökning av nyanmälda jobb kommer YThomas Behrens inte att använda fler gånger på ett tag, om han får gissa.

– Vi har inte haft så höga nivåer de senaste 10-15 åren och jag kan inte tänka mig att det fortsätter i samma takt. Det finns en ”naturlig gräns” tror jag. Min gissning är att trenden planar ut och att vi inte kommer ha över 10.000 nyanmälda lediga jobb hos oss sen.

Mycket färre varsel

Totalt har Sverige inte haft så få varsel om uppsägning på 16 år. I många län, inklusive Skåne, var det också längesedan varselnivåerna var så låga som under perioden januari till augusti i år. I Skåne har inte nivån varit så låg sedan år 2008, där siffran för i år ligger på 2.990 varslade i Skåne. Att antal varsel ligger på låga nivåer är liksom ett högt antal nya lediga jobb, något som pekar på en stark arbetsmarknad.

– Siffran för varsel kan snabbt gå upp eller ner oavsett konjunktur. Men att det är lågt nu beror på att det är just högkonjunktur, för företagen är stabilare då och situationen allmänt på arbetsmarknaden är bättre, säger Thomas Behrens, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.