Foto: Polisens förundersökning

Dömd man ansöker om nåd hos regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Härvan har beskrivits som den största i Sverige, häpnadsväckande i sin omfattning och svindlande i sin storlek. En av männen som var dömd till två års fängelse för bestickning, ansöker nu om nåd.

Mannen, från Skåne, var vd på ett stort byggföretag i Lund som anställdes av Kriminalvården för att bygga anstalter. Hans företag anlitades av en man som var fastighetschef inom Kriminalvården. Enligt åklagaren ska mannen ha betalat stora summor till fastighetschefen och hans vän och därmed fått flera olika åtråvärda byggprojekt.

Det var riksrevisionen som upptäckte missförhållandena 2010 och hösten 2013 åtalades mannen tillsammans med tre andra män varav två dömdes till mutbrott och två för bestickning.

Muthärva inom Kriminalvården

Kortare straff eller fotboja

Nu har vd:n på byggföretaget skickat in en nådansökan till regeringen efter att snart ha spenderat fyra månader av sitt straff. Mannen fortsätter att neka till brott och menar att han varit ”kulturellt och åldersmässigt avikande” på anstalten jämförande de andra och att anstalten ”inte direkt är intellektuellt stimulerande”.

Mannen ansöker nu om nåd för att få sitt fängelsestraff förkortat eller att han ska få avtjäna resten av straffet hemma i fotboja för att kunna ”stödja” hans fru.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muthärva inom Kriminalvården

Mer i ämnet