Anställda på Psykiatrihuset blev sjuka på jobbet efter invigningen i det gamla regionhuset i Lund. Foto: SVT

Anställda på Psykiatrihuset blir sjuka på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Flera anställda på Psykiatrihuset i Lund har utvecklat astma och allergier på grund av den dåliga arbetsmiljön. Skyddsombud från flera av fackförbunden kräver nu åtgärder.

I ett brev till ledningen för psykiatrin med kopia till Arbetsmiljöverket kräver åtta skyddsombud en rad åtgärder. De begär att arbetsgivaren snarast redovisar analyser av luftkvalitet och att byggnadsteknisk utredning påbörjas.

Skyddsombuden kräver också att alla anställda i Psykiatrihuset på Baravägen ska erbjudas hälsoundersökning med utgångspunkt från luftvägar och slemhinnor.

Redan två veckor efter flytten till gamla regionhuset på Baravägen i september 2013 började personal få besvär i luftvägar och slemhinnor. Flera utvecklade astma och allergier, enligt skyddsombuden.

Enligt skyddsombuden har företagshälsovården vid två tillfällen under tre år kommit med förslag på åtgärder, som arbetsgivaren inte har genomfört.

De åtta skyddsombuden är utsedda av Vårdförbundet, Kommunal, Vision, Läkarförbundet mellersta Skåne, Sveriges Psykologförbund samt Akademikerförbundet SSR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.