Antioxidanter ska hälsokrydda korven

Uppdaterad
Publicerad

Korv kryddad med extrakt från havtornsblad – kan det vara något? Ja, kanske för hälsans skull.

Nu undersöks det om antioxidanter kan motverka den cancerrisk som anses komma med charkuteriprodukter.

Världshälsoorganisationen WHO klassade nyligen processat kött, som till exempel korv och bacon, som cancerframkallande. En hypotes är att det är fria radikaler, bildade av järnet i köttet, som ökar cancerrisken.

I ett EU-finansierat projekt, med Lundaprofessorn Eva Tornberg i spetsen, ska forskare nu undersöka om cancerrisken hos möss som äter charkuterier minskar med en tillsats av antioxidanter.

– Detta är en hypotes som inte undersökts tillräckligt, säger Eva Tornberg vid Institutionen för livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola till TT.

Planen är att utvinna extraktet ur blad som blir över i bärindustrin, till exempel havtornsblad. Resultatet blir ett vattenlösligt pulver, rikt på antioxidanter, som kan blandas i charkuterier.

På det viset uppnår man samma resultat som om man äter ordentligt med grönsaker till köttet.

– Rekommendationen är ju att vi ska äta grönsaker ihop med kött, men det är många som inte gör det, säger professor Eva Tornberg, som medverkar i en studie där antioxidanter från bär och blad blandas charkprodukter för att man ska se om cancerrisken påverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.