Äppelodlaren Rita Jarl konstaterar att hon kan sköra mindre än hälften så många äpplen i år som tidigare. Foto: Richard Lööf

Årets äppelskörd halverad – köldknäpp har skadat blommorna

Uppdaterad
Publicerad

Årets äppelskörd i Skåne ser ut att bli ovanligt mager efter köldknäppen runt valborg. Allra värst är det i nordostskåne, där få odlare ens når upp till halva normalskörden.

– Blommorna frös både före och efter valborg, och då blev det stora skador på blommorna, säger Rita Jarl, äppelodlare i Villands Vånga.

Äpplena är inte bara skadade, de är också få. På varje träd i hennes odling skulle det ha suttit 80 till 100 äpplen. Men det är bara en bråkdel av det.

– I min odling räknar jag med att jag har en 40-procentig skörd i år. Det är fördelat på fem sorter. Vissa sorter är mer skadade, som Santana. Där får vi bara tio procent, säger Rita Jarl.

LÄS MER: Se hela inslaget här

”Inga äpplen alls”

I Skåne varierar skadorna mellan olika områden. Västra Skåne tycks ha klarat sig relativt bra. I det största distriktet Österlen har de flesta drabbats på något sätt. Men allra värst är det alltså uppe i nordost.

– Just kring Vånga, Oppmanna och Österslöv, som ligger kring sjöar, har de flesta odlarna stora skador, och i några fall inga äpplen alls, säger Rita Jarl.

Det finns inga försäkringar som täcker de ekonomiska förlusterna. Rita Jarl och hennes familj har gjort som många andra äppelodlare nämligen att skaffa fler ben att stå på. De har till exempel en gårdsbutik och även hallonodlingar. Men 2017 blir ändå ett år de kommer att minnas.

– Ja jag har talat med äldre odlare, som nu är i sjuttioårsåldern. De säger att de aldrig tidigare varit med om nåt liknande, säger Rita Jarl.

De flesta av odlarna i norra Europa har drabbats på något sätt av köldknäppen och förmodligen blir det ont om vissa sorter framåt hösten och vintern, som till exempel Aroma och de populära juläpplena Cox Orange och Ingrid Marie. Men hur stor bristen blir vet vi ännu inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.