Småföretagarna blev uppringda av telefonförsäljare. Foto: SVT

Åtal för bedrägeri mot 2 000 företag

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalas i Malmö för att ha lurat mer än 2 000 småföretagare runt om i landet att betala för en Googletjänst som de inte tillhandahöll. Totalt fick de in 10,5 miljoner.

De åtalade har drivit de två bolagen Annonskonsulterna och Kastofon, som ringde upp småföretagare och krävde dem på pengar för att avsluta eller fortsätta med en Googletjänst, som försäljarna påstod att företagarna haft sedan tidigare. Utöver de 2 028 som betalade kontaktades ytterligare tusentals småföretagare som inte betalade.

– Om alla hade betalat hade gärningsmännen fått in cirka 20 miljoner kronor. Nu blev det ungefär hälften, säger åklagare Bo Albrektsson, som driver målet tillsammans med åklagare Camilla Ström.

Med hänvisning till en hovrättsdom om bluffbolaget 118 108, där huvudmännen dömdes till sex års fängelse, menar han att straffvärdet för de nu åtalade huvudmännen är minst sex år. Den här gången handlar det om fler målsägare och större belopp än i hovrättsmålet.

Sökjätte vittnar

De tre huvudmännen, som samtliga är 36 år gamla, åtalas för grovt bedrägeri. Åklagarna kräver också att de får tio års näringsförbud

Rättegången inleds preliminärt i februari och väntas pågå i uppemot 50 dagar. Under rättegången kommer bland annat en företrädare för Google att kallas som vittne. Genom förhöret vill åklagaren bevisa att bolagen Annonskonsulterna och Kastofon inte var anslutna till de tjänster som de sade sig sälja till småföretagarna.

Fejkat inbrott

Även 17 telefonförsäljare, som varit anställda vid Annonskonsulterna och Kastofon, åtalas för grovt bedrägeri och återbetalningsansvar gentemot de småföretag de har slutit muntliga avtal med.

De tre huvudmännen åtalas också för ett försäkringsbedrägeri. De polisanmälde hösten 2011 ett inbrott hos Annonskonsulterna, där datorutrustning och skrivare försvann. De fick 182 000 kronor i ersättning från ett försäkringsbolag, men åklagarna hävdar att inbrottet var fejkat. Delar av datorutrustningen som påstods vara stulen har senare hittats hemma hos de åtalade och på den ena mannens jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.