Diken kan användas som fördröjningsmagasin vid skyfall. Foto: Sara Landqvist

Åtgärder mot skyfall dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter det senaste skyfallet arbetar Malmö stad med en särskild handlingsplan, som ska rusta kommunen bättre för liknande regnoväder. Men de konkreta åtgärderna, som krävs för att minska riskerna, kommer att dröja.

Enligt SMHI har skyfall blivit allt vanligare de senaste 40 åren och särskilt drabbat är Skåne. Klimatförändringar gör att den här typen av dramatiska väderfenomen kommer att bli än vanligare i framtiden och städerna behöver anpassas för att kunna hantera vattenmängderna.

Till fördröjningsmagasin

– Det skulle till exempel kunna vara att man leder vattnet ner i olika fördröjningsutrymmen. Det kan vara delar av parker eller fotbollsplaner som man utformar så att de kan användas både när det inte regnar såklart, men också att det fungerar som ett magasin för att fördröja så att det inte blir översvämningar, säger Anders Nilsson, projektledare för skyfallsplanen.

Kartlägger platser

I det här första skedet handlar arbetet mycket om att kartlägga vilka platser i Malmö som teoretiskt sett drabbas hårt vid skyfall. Dessa ska sedan jämföras med vilka områden som rapporterade in flest skador i samband med förra årets regn. I arbetet samarbetar alla Malmö stads förvaltningar och även VA Syd.

– Det här är ett arbete som man behöver göra skyndsamt men ändå rätt. Därför kommer det att ta lite tid, säger Marianne Beckmann, projektledare VA Syd.

Går allt enligt planerna kan skyfallsplanen tas upp till beslut hos politikerna nästa höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.