En vit katt tar skydd medan polisens bombrobot lyfter bort det misstänkta föremålet. Foto: Johan Nilsson / TT

Misstänkt föremål innehöll inget farligt

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt föremål, en låda med utstickande sladdar, orsakade ett stort polispådrag i Rosengård. Framåt lördagsmorgonen kunde polisens bombgrupp konstatera att det inte rörde sig om ett farligt föremål.

Anmälan om  försök til allmänfarlig ödeläggelse, som upprättades under natten, ligger kvar.

– Men den kanske ändras nu med tanke på att man bedömt att det inte är ett farligt föremål, säger Johanna Persson på polisens ledningscentral till SVT Nyheter Skåne på lördagsmorgonen.

Då visste polisen fortfarande inte vad lådan innehöll.

Det var vid klockan 23.00 på fredagskvällen som polisen fick ett tips om vad man beskriver som ”ett misstänkt föremål” på Cronmans väg i Rosengård.

– Vi är på plats för att undersöka ett föremål. Vi är inte säkra på vad det är utan behöver undersöka det närmare, sa Anna Göransson på polisens ledningscentral till SVT Nyheter då.

Ingen fastighet utrymdes men gatan spärrades av.

Oklart vad föremålet är

Polisen valde dessutom stänga av tågtrafiken på tågspåren på kontinentalbanan i närheten av föremålet.

– Som en försiktighetsåtgärd är tågtrafiken stoppad i närheten, sa Anna Göransson.

Bombtekniker på plats

Även räddningstjänsten var på plats i området. Polisens experter från Nationella bombskyddet kallades till Rosengård. Föremålet lyftes bort med hjälp av en robot och transporteras bort från platsen.

– Det är en låda, kanske 40 gånger 20 centimeter, som är placerad på taket av en bil. Det sticker ut sladdar från föremålet. Det undersöks just nu av polisens bombtekniker som sitter runt hörnet på säkert avstånd, berättade Mikael Nilsson, SVT:s frilansmedarbetare på plats.

Godstrafik stoppades

Strax efter klockan 03.00 hade bombtekniker transporterat bort föremålet. Avspärrningarna hävdes och polisen betraktade händelsen som avslutad.

Polisen arbete försenades något på grund av att en katt stod precis i närheten av bilen som föremålet stod på, rapporterar TT.

Tågstoppet påverkade inte passagerartåg utan endast godstrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.