Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aziz Amaryan trodde på de två tjejerna han mötte till en början. I videoklippet berättar han bland annat om vad som hände efter att han fick reda på att de inte alls var från hemtjänsten. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll och Erika Dahlin Jönsson/SVT

Aziz i Kristianstad upptäckte misstänkta bedragare hemma hos 99-årig kvinna

Publicerad

Aziz Amaryan skulle utföra hemtjänst hemma hos en 99-årig kvinna – men på plats fanns redan två personer som sa sig komma från hemtjänsten.

De två kvinnorna – och ytterligare en kumpan – har nu åtalats misstänkta för att ha lurat åtta äldre kvinnor runtom i Skåne på smycken och pengar.

De unga kvinnorna som Aziz Amaryan, 22, mötte hemma hos 99-åringen sa att de kom från hemtjänsten och skulle handla åt den äldre kvinnan. Till en början anade Aziz inga ugglor i mossen – utöver att de hade nagellack och inte bar hemtjänstpersonalens vanliga utstyrsel.

– De svarade lugnt och sansat på frågor och var väldigt skickliga på att hålla masken. Jag kollade i kylskåpet och det var relativt tomt, så jag tänkte att de blivit utskickade för att kompletteringshandla, säger Aziz Amaryan som jobbat inom hemtjänsten sedan han tog studenten för några år sedan.

Kontrollerade om kvinnorna var anställda

När Aziz en stund senare diskuterade besöket hos 99-åringen med sina kollegor i fikarummet bestämde de sig för att ringa serviceenheten – där kvinnorna sa att de jobbade – för att kolla om de unga kvinnorna verkligen var från hemtjänsten. Det var de inte.

I videoklippet ovan får du höra om vad som hände sen – och om när Aziz och hans kollega av en slump träffade de unga kvinnorna igen.

De två kvinnorna har nu – tillsammans med ytterligare en kompanjon – åtalats misstänkta för att ha lurat flera äldre kvinnor runtom i Skåne på smycken och pengar. Hos den 99-åriga kvinnan i Kristianstads kommun ska de ha kommit över ett bankkort som de sedan ska ha handlat med för flera tusen kronor i livsmedelsbutiker.

Samtliga av de åtalade kvinnorna nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.