Vid ingripanden i samband med kravaller på Rosengård i Malmö 2008 fångas en polis på film när han säger bland annat ”den lilla apajäveln” om en misstänkt person. Foto: TT

Bakgrund: Malmöpolisen i blåsväder tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Malmö har flera gånger under de senaste åren varit i blåsväder kring värdegrundsfrågor. Här är några av de händelser från senaste tio åren som väckt kritik.

2005: Ett polisbefäl i Malmö skickar mejl till blanda andra kommunalrådet Ilmar Reepalu med ord som ”kriminella Mohammed” och ”alla jävla blattar”. Han frikändes från åtalet för hets mot folkgrupp, men blev ändå avskedad. Beslutet om avsked underkändes sedan i Arbetsdomstolen och mannen fick 80 000 kronor i skadestånd.

2008: Polisen i Malmö använder vid interna utbildningar sig av fiktiva namn som ”Neger Niggersson” och ”Oskar Neger”. Det hela hade anmälts men aldrig gått till utredning. Året därpå avslöjades det av Sydsvenskan. Men det ledde aldrig till åtal, då åklagaren menade att det inte gick att visa vem som lagt in namnen i datasystemet.

SVT Nyheter Skåne granskar Malmöpolisen

2009: Vid en rättegång mot personer som misstänktes ha deltagit i kravaller i Rosengård i slutet av 2008 visades en bevisfilm, tagen inifrån en polisbuss. I den hördes hur poliser i tjänst sa bland annat ”nu har ni kommit till fel kommun, blattajävlar”, ”han blir filmad hela tiden den lilla apajäveln” och ” jag ska göra honom steril om jag får tag i honom”. Uttalandena ledde till förflyttning och löneavdrag för polismännen samt en varning till en polis som varit med men inte rapporterat.  Malmöpolisens chef Ulf Sempert varnades också av Statens ansvarsnämnd för att han inte agerat snabbare när det kom fram vad som sagts.

2009: Polisen i Malmö anmäls för att vid ett morgonmöte ha skrattat åt en transexuell kvinna som tagit sitt liv. Riksenheten för polismål lade senare ner utredningen.

2011: Skånepolisens hatbrottsutbildare Jeanette Larsson hörde ett samtal där en kollega pratade om henne och sa att ”homosexuella är en cancersvulst på samhället”. Hon anmälde händelsen som klassades som hatbrott men lades ner av polisen. Det blev heller inga disciplinära påföljder för polisen, då polisens interna utredare inte kunnat belägga exakt vad som sagts.

2011: Skånepolisen utser åtta ”värdegrundssamordnare” som ska fungera som stödpersoner och jobba med att aktivt lyfta värdegrundsfrågor.

– Jag tror att vi måste vara övertydliga med att vi har nolltolerans och att vi inte accepterar sådana här saker. Och att vi som är anställda inom polisen visar på att vi tar det på allvar och väljer att satsa på de här frågorna. Att vi tycker att det är viktigt, sa Helena Casu Häll till SR Malmöhus i samband med det.

2013: DN avslöjar att Skånepolisen har ett register innehållande närmare 5 000 personer. Det beskrevs som en kartläggning av bland annat romer, men också anhöriga, barn och avlidna, vissa utan koppling till kriminalitet. JK beslutade att registrerade personer kunde få ersättning, och Justitieombudsmannen (JO) riktade tidigare i år allvarlig kritik mot registret.

2015: SVT Nyheter Skåne berättar om polisaspiranten Nancy Mashoun som blir underkänd efter att hon slagit larm om sin handledares övergrepp. Handledaren använder en profilbild där han brottar ned en demonstrant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter Skåne granskar Malmöpolisen

Mer i ämnet