Joonas Terje, enhetschef på Ivo. Foto: TT och Lisa Ovesen

Barn akutflyttas från anmälda HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Ivo har snabbt larmat Malmö stad och polis efter anmälan om drogmissbruk och sexuella övergrepp på flera HVB-hem.

Malmö stad akutflyttar alla barn som kommunen har placerat på boendena och gör en polisanmälan. Det skriver Sydsvenskan.

Nio barn akutflyttas av Malmö stad sedan Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skickat en orosanmälan gällade ett vårdbolag som driver flera HVB-hem i staden, skriver Sydsvenskan.

TV: Se hela inslaget här

– Det som beskrivs kan karaktäriseras som övergrepp och eventuellt våldtäkt och andra brott, säger Joonas Terje, enhetschef på Ivo, till tidningen.

Ivo har tidigare konstaterat att personal vid ett av boendena ”uppträtt mindre lämpligt” efter att ensamkommande flickor slagit larm om missförhållanden. Efter nya uppgifter inleder Ivo nu en ny undersökning.

– Uppgifterna är av väldigt allvarlig karaktär, säger Joonas Terje.

Vårdbolaget: Anklagelserna är grundlösa

Det är inte känt vilka andra kommuner som har barn på bolagets boenden.

Malmö stad har också gjort en polisanmälan.

– Det var så mycket detaljer att vi kände oss tvingade att agera. Vi kunde inte vänta, säger Anna von Reis på arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Vårdbolaget säger att anklagelserna är grundlösa och att det är anmärkningsvärt att Malmö stad flyttar barnen ”utan att ha fakta i målet”.

I fjol låg företagets omsättning på cirka 60 miljoner kronor och vinsten landade på drygt tio miljoner kronor, enligt tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.