Barnmorskan Camilla Mellander berättar att de som jobbar natt inte är nöjda. Foto: SVT

”Barnmorskorna tar inte tillbaka uppsägningarna”

Uppdaterad
Publicerad

Nattbarnmorskorna i Malmö som sade upp sig är inte nöjda med det centrala avtalet som förhandlats fram mellan SKL och Vårdförbundet.

– Barnmorskorna tar inte tillbaka sina uppsägningar. De vill ha samma avtal som i Kristianstad, Lund, Helsingborg och Ystad, alltså 32 timmar, säger Camilla Mellander, barnmorska på Kvinnokliniken i Malmö.

Totalt har 14 nattbarnmorskor sagt upp sig från kliniken, på grund av missnöje med hög arbetsbelastning. De försökte få igenom ett nytt lokalt avtal för att korta sin arbetstid, men förhandlingarna stoppades av Region Skåne.

I det nya centrala avtalet ska de som jobbar natt få sänkt veckorarbetstid till 34 timmar och tjugo minuter, men barnmorskorna i Malmö kräver att arbetstiden ska kortas till 32 timmar i veckan.

– Det handlar inte om girighet, man vill bara ha samma förutsättningar som de andra förlossningsklinikerna, säger Camilla Mellander.

Enligt Camilla Mellander är barnmorskorna inte heller nöjda med lösningen för de som jobbar treskiften: dag, kväll, och natt. Deras arbetstid har kortats till 36 timmar i veckan i det centrala avtalet, men barnmorskorna anser att det fortfarande är för mycket.

– Det sliter mer än att bara jobba natt, säger Camilla Mellander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.