Nu brölar kronhjorten i Skåne. Foto: SVT

Bästa brölet får hinden

Uppdaterad
Publicerad

För många är det en av höstens riktigt stora naturupplevelser, att få se och inte minst höra de brölande kronhjortarnas parningslek.

Vi gav oss ut på fotojakt efter detta minst sagt skygga skånska landskapsdjur.

Platsen är Vombs fure utanför Veberöd och egentligen är vi väl sent ute. Såhär sista veckan i september går den korta brunstperioden redan mot sitt slut för kronhjortarna. Eller ”kronviltet”, som förståsigpåarna säger. Strängt taget är ju endast handjuren hjortar. Det är nu till all lycka föremålen för deras uppvaktning, hindarna, väl medvetna om.

– Bara genom att höra olika hjortars brölanden kan hindarna avgöra vem av dem som är störst, starkast och bäst lämpad att para sig med. Det vill säga, vem som blir bäst far till deras kalv, berättar vilforskaren Anders Jarnemo som är vår ciceron på färden.

Duell med bröl

Han har i flera års tid följt det skånska kronviltet och inventerar just nu beståndet på länsstyrelsens uppdrag.

– Det är ett oerhört fascinerande djur, som i århundraden varit omhöljt med mystik och myter. Detsamma får sägas om det märkliga skådespel som nu pågår, där de starkaste hjortarna samlar sina harem av hindar för att sedan via ”bröldueller” göra upp om deras gunst, berättar Jarnemo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.