Foto: SVT

Bättre skördeläge än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Mindre totalskörd än vanligt – men samtidigt större volym än väntat på flera håll. Spannmålsskörden pågår för fullt, och skördeläget är bättre än väntat, enligt Lantmännen.

På grund av sommarens torra väder i södra Sverige väntas skörden bli normalstor eller något lägre. I Mellansverige, som inte drabbats av torka i samma utsträckning, väntas den bli normalstor eller något högre.

”Vi uppskattar att 60 procent av den svenska totalskörden är bärgad. Gårdshämtningarna har fungerat väl och spannmålens kvalitet är hittills god och med hög proteinhalt i kvarnvete och med rätt proteinhalt i maltkornet”, säger Mikael Jeppsson, chef för Lantmännens spannmålsenhet i ett pressmeddelande.

På Gotland är skörden inne i sin slutfas, liksom i södra Sverige. I Skåne är skörden klar medan den norr om mälaren fortfarande pågår för fullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.