Marie Carlsson och sonen Benjamin. Foto: Helena Bohm-Nilsson

Benjamin har diabetes – får inte följa med på kollo

Uppdaterad
Publicerad

Barn med diabetes som kräver extra tillsyn får inte åka på Malmös sommarkollo. Även om de har med sig en vuxen. Det har tioårige Benjamin fått erfara. Häromdagen vinkade han av sin lillebror och kompisar, men själv fick han stanna hemma.

– Jag tänkte, typiskt att jag inte kan, men jag är glad för lillebrorsans skull, säger Benjamin Carlsson.

Två gånger har han själv nekats att följa med på Malmö Sommargårdars övernattningsläger. Hans diabetes gör att han måste kollas lite extra, även på natten och det kan inte kollopersonalen göra, menar chefen för Malmö Sommargårdar, Elisabeth Vestergård.

– Vi har många barn med diabetes på våra läger men de klarar sig själva. De som behöver extra tillsyn, med att räkna kolhydrater och kolla blodsocker och hjälpa dem med deras apparatur, även på natten, har vi inte resurser och kompetens till, säger hon.

Olika besked

Men Benjamins mamma, Marie Carlsson, hade fått råd förra gången de sökte, att man kunde ha en vuxen med. Hon tog kontakt med en kusin till Benjamin som också arbetat på kollo.

– Först fick jag besked att de hade svårt att ta emot barn med diabetes som hade större behov, men att de hade haft föräldrar som ställt upp. Då löste jag det med kusinen som skulle hjälpa till och som kan Benjamins rutiner. Men nu fick jag svaret att det var platsbrist och det här året fick jag veta att det är svårt att ta emot dessa barn, säger hon.

TV: Se hela inslaget här

Benjamin vill inte särbehandlas

Malmö Sommargårdars chef Elisabeth Vestergård säger att man har ett stort söktryck. Att stugorna är fullsatta och att man måste följa brandmyndigheternas rekommendationer.

– Vi har provat att ha ledsagare, men vi kan inte ha extrafolk hos oss. De får inte plats helt enkelt säger hon.

Malmö Sommargårdars chef Elisabeth Vestergård. Foto: Privat

Istället har familjen fått förslag att Benjamin kan åka på diabetesläger där det finns extra tillsyn, men han vill inte särbehandlas.

– Ser de inte mig som normal. Varför måste jag till diabeteskollo när alla andra får åka till vanliga kollon, säger Benjamin Carlsson.

– Det handlar mycket om att han vill vara med sina vänner för att få känna sig som vilken annan kille som helst, säger mamma Marie Carlsson.

Kritik från diabetesförbundet

Malmö Sommargårdar säger att de skrivit till diabetesmottagningen och föreningar för att få hjälp men inte fått svar. Elisabeth Vestergård hänvisar också till deras dagläger utan övernattningar.

Men nu har Svenska diabetesförbundet reagerat starkt och har skickat brev till politiker i Malmö och Malmö Sommargårdar, som är en stiftelse styrd av malmöpolitiker och som till största delen finansieras av Malmö stad. Ordförande Fredrik Löndahl skriver ”Beslutet framstår som synnerligen märkligt och i strid med de värderingar och riktlinjer för likabehandling som antagits i Malmö stad och övriga samhället.”

Svenska diabetesförbundets ordförande Fredrik Löndahl. Foto: Diabetesförbundet

Han skriver också att han kommer att följa upp vad som händer och menar att Malmö sommargårdar visst borde ha egna resurser att ställa upp med. Dessutom menar han att det verkar finnas en okunskap kring diabetes.

I ett svar skriver Elisabeth Vestergård att de visst har en tydlig värdegrund i verksamheten, men att man har ”begränsade möjligheter på heldygnsverksamheter att ta emot barn/ungdomar som behöver mer omvårdnad/tillsyn utöver vad kan rymmas inom vårt kompetensområde”.

Marie Carlsson, Benjamins mamma, som också är lärare i Malmö stad säger:

– Vi måste komma ifrån att barn behandlas olika utifrån olika förutsättningar.

Malmö Sommargårdars svar

I brevet skriver chefen för Sommargårdar, Elisabeth Vestergård, bland annat:

”Vi har en tydlig värdegrund i vår verksamhet om allas lika värde. Vi har flera barn med diabetes där barnen/ungdomarna klarar sin diabetes själv utan provtagning nattetid som klarar kollo alldeles utmärkt. Vi har dock begränsade möjligheter på heldygnsverksamheten att ta emot barn/ungdomar som behöver mer omvårdnad/ tillsyn utöver vad kan rymmas inom vårt kompetensområde”.

Sedan står det ”Då vi vid några tillfällen haft sökande med en diabetes som kräver provtagning på nätterna samt extra tillsyn och även då vi skulle räkna kolhydrater och kalorier i förhållande till barnet/ungdomens aktivitet har vi varit tvungna att i ett par fall inte erbjuda plats till dessa. Vi har ett högt söktryck på våra kolloplatser och året då hen som du hänvisar till sökte var det extremt hårt. Vi har ett antal sängplatser som är godkända enligt brandmyndigheten och då finns det varken plats eller annat att ha en extra ”vuxen” bland barnen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.