Anhöriga till mordoffer i Malmö besökte riksdagen. Foto: Noella Johansson/TT

Besvikelse bland mordanhöriga i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Besvikelsen var stor hos de anhöriga till mordoffren i Malmö vid besöket i riksdagen. Inte en enda ansvarig minister var på plats.

Husam Abbas och Diaa Noman kom i morse till Stockholm för att träffa makthavare och försöka få dem att förstå vad de har fått uppleva i Malmö. De är båda anhöriga till unga som skjutits till döds. Med sig hade de förslag på förändringar för att stoppa våldet. Det handlar till exempel om hårdare straff och att polisen måste gripa de skyldiga.

Under tisdagsförmiddagen träffade de partiledaren Jonas Sjöstedt (V) för ett privat samtal. På eftermiddagen trodde de att de skulle få träffa ansvariga ministrar tillsammans med andra anhöriga. Men istället fick de träffa ett tvärpolitiskt nätverk mot hedersvåld.

– Jag känner mig lurad. Det var inte det här jag kom till Stockholm för, säger Husam Abbas till SVT Nyheter.

Inga ministrar på plats

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) var inbjudna, men Anders Ygeman hade inte fått inbjudan förrän på måndagskvällen.

– De hade skickat inbjudan till fel person för en vecka sedan. Redan det är väldigt kort varsel. Vi fick besked om inbjudan på måndagskvällen och inrikesministern kunde inte ändra sitt schema, säger inrikesministerns pressekreterare Fredrik Persson.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) ska enligt uppgift till TT befinna sig utomlands.

Foto: Noella Johansson/TT

Skärpta lagar på gång

Anders Ygeman (S) kommenterar de anhörigas krav på hårdare straff så här:

– Vi har skärpt ett 30-tal lagar, men vi är inte nöjda med det. Vi går vidare och dubblar straffen för vapen och handgranater och inför obligatorisk häktning till de brotten. Vi gör det också möjligt för polis och åklagare att använda sig av mer telefon- och rumsavlyssning för de brotten.

Finns det något som du anser att du kunnat gjort tidigare i din roll som inrikesminister?

– Jag har svårt och se det. Vi har skärpt lagarna, vi har ökat resurserna till polisen och vi går vidare med ytterligare lagförslag. Men vi ska naturligtvis också vara självkritiska och se om det är något som vi kan förbättra ytterligare, säger Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.

Stor besvikelse

Oavsett skälen till ministerfrånvaron, blev besvikelsen så stor bland de tillresta att många av dem lämnade mötet i vrede. En av dem var Housam Abbas, kusin till 16-årige Ahmed Obaid som sköts till döds i Rosengård i januari.

– Vi måste tillsammans erkänna att vi misslyckats: politikerna, polisen, socialtjänsten och vi som föräldrar. Ahmed hade livet framför sig men vi svek honom och gav honom inte trygghet. Det måste vi ta ansvar för, sade han.

Rim Musa, som också åkt till Stockholm från Malmö, reagerade starkt när hon insåg vilka hon skulle få träffa, nätverket mot hedersvåld.

– Varför ska vi klumpas ihop i samma smet bara för att vi har invandrarbakrund. Jag är anhörig till ett mordoffer. Ska jag prata med anhöriga till hedersoffer, är det här en terapisituation?

– Ska vi sitta här och trösta varandra? Det är inte därför vi har rest hit, sa Rim Musa.

Foto: Noella Johansson/TT

Krav på förändring

Seminariet anordnades av Amineh Kakabaveh (V) via riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och förtryck i hederns namn. Att samhället inte gör tillräckligt var ett genomgående tema.

– Vapen är för lättillgängligt, de måste få stopp på det. Sedan att man löser morden, att man griper mördarna. När man ser att det finns så här många olösta fall och att mördarna inte blir tagna, det är liksom som en uppmuntran, sade Rim Mousa.

UPPDATERING:

Enligt riksdagsledamot Amineh Kakabaveh (V), som arrangerade seminariet fick intitiativtagaren för malmögruppen i förväg veta att ministrarna inte kunde delta.

– Bahareh Andersson visste två dagar innan att ingen av de inbjudna ministrarna kunde komma, säger Amineh Kakabaveh (V).

Men det förnekas bestämt av Bahareh Andersson.

– Det är helt osant att vi har fått information i förväg. Om vi visste att ministrarna inte skulle komma, varför skulle vi i så falll åka dit? Varför skulle vi i så fall lämna riksdagen i tårar?, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.