Foto: TT

Bjöd läkaren på middag – fick räkning

Uppdaterad
Publicerad

En läkare på en vårdcentral i Skåne dök upp på ett spontanbesök hemma hos två patienter. Efter att det äldre paret bjudit på middag med vin och tårta fick läkaren skjuts hem. Någon läkarundersökning genomfördes inte, men en räkning damp ner i brevlådan.

Läkaren dök upp och bjöds på både köttfärspiroger, vin och tårta. Efter hembesöket, som aldrig var inbokat men som ändå varade i flera timmar, damp räkningarna ner. Det äldre paret i Bromölla krävdes på över 500 kronor, rapporterar Kristianstadsbladet.

– Han gjorde ingen läkarundersökning. Han kom, fick vin och fin middag och vi fick räkningar på 520 kronor. Jag har aldrig hört om något sådant här, säger drabbade Richard Jelinek till tidningen.

Det var i fredags som läkaren ringde upp sina listade patienter från vårdcentralen. En stund senare ringde han på dörren trots att de inte var i behov av undersökning. På kvällen, efter både middag och fika, erbjöds läkaren till sist skjuts tillbaka – både till hem och arbetsplats.

Räkningen för läkarbesöket har makulerats, och vårdcentralen har nu startat en utredning efter det inträffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.