Foto: Lisa Ovesen/SVT

Boende på Christiania rensar ”Pusher street”

Uppdaterad
Publicerad

Efter onsdagens skottlossning i Christiania då två poliser blev skjutna av en 25-åring, har boende i området tröttnat. Nu rensar de själva upp den beryktade knarkgatan.

Rensningen på området inleddes vid niotiden på fredagsförmiddagen. Enligt Danmarks Radio ska cirka 50 personer vara igång med att riva hashbodarna.

– Vi kan ta bort bodarna men vi kan inte ansvara för att de inte kommer tillbaka. Vi behöver hela Danmarks hjälp med det här. Om ni verkligen stödjer Christiania, så sluta handla hasch här, säger talesman Risenga Manghezi till P4 Köpenhamn.

Polisskotten i Köpenhamn

Danska Ekstra Bladet sänder live från rensningen av Pusher Street här.

”Kan inte ha det så här längre”

Nils Vest som har bott i Christiania i över 30 år, har fått nog av droghandeln.

– Det måste bli ett slut på det här. Hela Köpenhamn kommer hit för att köpa droger, vi kan inte ha det så längre, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Beslutet om att ta bort haschbodarna togs på ett boendemöte vid 20.30-tiden på torsdagskvällen.

Tidigt på fredagsmorgonen började både unga och gamla Christianiabor samt även grannar i området att riva bodarna. En historisk rivning då det är första gången som Christianiterna själva tar bort haschbodarna för att stoppa droghandeln.

”Nu är det nog”

Det är också första gången som journalister och fotografer tillåts filma och fotografera på det här sättet på Pusher Street.

Pia, en av de boende på Christiania, hoppas på en politisk lösning av problemen i fristaden. Hon berätta för Ekstra Bladet:

– Det som händer i dag är fantastiskt även om det är en olycklig bakgrund. Men när Christianiterna gör något tillsammans, så gör vi verkligen något. Nu samlar vi de goda krafterna och gör upp med kriminaliteten. Nu är det nog, säger hon både rörd och upprörd.

Placerat en haschbod hos politikerna

Samtidigt som rivningsarbetet i Christiania pågår, har någon placerat en haschbod med en Stålmannenlogga mitt på gräsmattan framför Christiansborg strax före lunchtid på fredagen. Det skriver den danska tidningen Politiken.

Haschboden ska enligt tidningen signalera att de boende i fristaden behöver politikernas hjälp för att lösa den organiserade brottsligheten som hänger samman med knarkhandeln i Christiania. En brottslighet som enligt dansk polis omsätter omkring en miljard danska kronor varje år.

Gärningsmannen död

En 25-årig man avlossade på onsdagskvällen eld mot två poliser och en man som befann sig i området. Skottlossningen inträffade i samband med ett rutinmässigt patrullarbete i Christiania.

På torsdagsmorgonen greps den misstänkte efter en eldstrid med polisen. Han dödförklarades natten till fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisskotten i Köpenhamn

Mer i ämnet