Flera byggnader i Roskilde evakuerades och undersöktes av bombgrupper. Foto: TT

En gripen misstänkt för bombhoten i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen bombhotades flera offentliga platser i Danmark. På kort tid evakuerades flygplatserna i Roskilde och Århus, samt köpcentrum i både Roskilde och Slagelse. En förmodad gärningsman greps under kvällen, uppger dansk polis.

Gripandet ska enligt polisen ha gått lugnt till, och den misstänkte mannen ska vara känd sedan tidigare.

Minst sju platser i landet bombhotades under måndagen. Flera byggnader har evakuerades och undersöktes av bombgrupper. Hoten har i första hand inkommit via mejl, uppger dansk polis.

Inga misstänka föremål

Vid 16.30-tiden pågick fortfarande polisens arbete i flera av de byggnader som evakuerats. Det fanns då inga uppgifter om att polisen funnit några misstänkta föremål.

– Vi försöker samla trådarna för att se om det finns en gemensam nämnare, säger Carsten Andersen, polisens kommunikatör till Ekstra Bladet.

Inga personer har kommit till skada, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Flygplats avspärrad

De första uppgifterna om bombhoten kom vid 13-tiden när polisen uppgav att Roskilde flygplats hotats. Byggnaden evakuerades och all flygtrafik till och från flygplatsen ställdes in.

Polisen uppgav på eftermiddagen att flera av hoten inkommit via mail. Man arbetade under måndagen att få fram IP:adressen, eller adresserna, på avsändarna.

Besökare evakuerades

DR har talat med Peter Høgsberg, administrativ chef på flygplatsen i Århus. Han säger att polisen beordrade att terminalen skulle evakueras. Han räknar dock med att trafiken ska kunna återupptas under eftermiddagen.

– Det är enbart en fråga om när polisen kan slå fast att byggnaden är en säker plats att uppehålla sig på, säger Peter Høgsberg.

Foto: Twitter

Polisen i Köpenhamn uppger att även de mottagit rapporter om flera bombhot under dagen, men att de avvisats som grundlösa. Ett av dessa gällde ett hot mot universitetet Copenhagen Business School, som snabbt kunde avfärdas, uppger polisen för Ekstra Bladet.

Några av de bombhotade platserna

Roskilde Flygplats: Undersöktes och öppnades igen vid 16.30

Tirstup Flygplats i Århus: Undersöktes och öppnades igen vid 17.00

Ro's Torg: Undersöktes och öppnades igen vid 18.00

Slagelse köpcentrum: Undersöktes och var under eftermiddagen fortsatt avspärrad

Universitetssjukhuset i Odense: Avfärdades snabbt

Copenhagen Business School: Avfärdades snabbt

Kastrups Flygplats i Köpenhamn: Avfärdades snabbt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.