Foto: Gunilla Fritze/SVT

Många köade vid Falsterbokanalen

Uppdaterad
Publicerad

Minst ett hundratal trafikanter på båda sidor om Falsterbo köade sedan 9-tiden på lördagsmorgonen för att ta sig över. Efter ett tag släpptes endast personbilar fram. Polis på plats reglerade trafiken.

Det var tidigare helt stopp på väg 100 vid bron mellan Falsterbo och Höllviken i båda riktningar. När kustbevakningen passerat kanalen på lördagsmorgonen och klaffbron gick ner igen, fastnade bommarna och bilisterna blev stående.

Enligt Trafikverkets uppgifter berodde felet på att själva bron inte låst sig i rätt läge och att det var därför som bommarna inte gick upp.

– Minst ett hundratal bilar väntar nu på båda sidor om bommarna. Det var strul även tidigare i veckan med bron. Sjöfartsverket säger att de blir nedringda, sa Gunilla Fritze, reporter för SVT Nyheter Skåne på plats på lördagsmorgonen.

– Busschaufförerna vet inte heller riktigt vad de ska göra. Jag såg precis ett par som lämnade sin bil och gick över för att ta en taxi på andra sidan, berättade Gunilla Fritze.

Reparatörer på plats

Det är Sjöfartsverket som har hand om själva bron över kanalen och ansvarar för att den ska gå upp och ner vid rätt tidpunkter. Bommarna på bron däremot är det Trafikverket som sköter.

Under dagen framkom det att orsaken till att bommarna inte gick upp, var ett problem med hydrauliken till bron, vilket gjorde att bron inte gick ner helt i låst läge. Det medförde att bommarna inte gick upp med automatik, enligt Trafikverket.

När Trafikverkets reparatörer kom på plats kunde bommarna lyftas för hand medan polisen reglerade trafiken. Vid 10.30-tiden började de första personbilarna att släppas över bron. Bussar och lastbilar fick avvakta till en början.

Resenärer fick räkna med långa köer på väg 100 under lördagsförmiddagen.

”Näset blir avskärmat”

Ingemar Lund, Karin Roos och Bengt Nevsten var tre av dem som blev stående vid bommarna på lördagsförmiddagen.

– Det hade varit värre en vardag. Någon borde bemanna bron. Näset blir avskärmat, sa Karin Roos till SVT Nyheter Skåne.

– Nu har det gått jättelång tid och det har varit problem så sent som i måndags. Det är säkert kö ända till Vellinge nu, sa Bengt Nevsten, på lördag förmiddag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.