Trycket på studenbostäder minskar något i Lund samtidigt gör de långa köerna att många väljer att inte studera. Foto: TT

Bostadsbristen får studenter att sluta läsa

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på studentbostäder lättar nu något, men väntetiden är fortfarande minst ett år på vissa orter.

Bostadsbristen får många studenter att hoppa av eller aldrig påbörja studier, enligt Sveriges Förenade Studentkårer.

– Studenter hoppar av eller avstår från att ens ansöka till kurser på orter där de inte hittar bostad. Det gäller dem som vill studera på orter som Luleå såväl som Malmö, Stockholm och Göteborg, säger Caroline Sundberg, ordförande vid Sveriges Förenade Studentkårer, till TT.

Detta säger hon sig veta utifrån samtal med studentkårer och samtal med studenter runtom i landet.

Bostadsbristen gör att fokus för studietiden för många studenter inte blir studier, utan att hitta tak över huvudet, påpekar hon.

Lättat tryck

Samtidigt har trycket på studentbostäder i exempelvis Stockholm och Lund lättat något, rapporterar tidningen Hem & Hyra. Ett skäl är att intresset för högre studier har minskat något den senaste tiden, enligt tidningen.

Samtidigt rapporterar lokala medier om högskolor och universitet som har ökat sin antagning och tar emot fler studenter jämfört med i fjol.

Så trots lätnaderna tar det fortfarande minst ett år att få rum i studentkorridor på någon av Sveriges största studieorter.

Lovar kortare väntetid

Men nya studentbostäder byggs på flera håll i landet. De närmaste två åren ska 500 nya studentbostäder byggas i Lund. Enligt Ingrid Gyllfors, vd vid Stiftelsen Stockholms studentbostäder, blir väntetiden i Stockholm kortare i framtiden.

– Nu är trycket ännu högt, men nya studentbostäder byggs även i Stockholm. Om två år kanske väntetiden för ett rum i korridor är fem månader och för en egen studentlägenhet två år, säger hon till TT.

Bostadsbolagen vill trots allt ha en viss kö till sina bostäder för att kunna gå runt, medger Ingrid Gyllfors.

– Har vi ingen kö till studentbostäderna till hösten kanske vi har lägenheter som står tomma till våren, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.