Räddningstjänsten evakuerar Foto: Mikael Nilsson

Kraftiga explosioner vid branden i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand utbröt i Bandidos lokaler på Fortunavägen utanför Malmö vid middagstid på lördagen. Stundtals inträffade flera explosioner och boende i området fick evakueras.

De inledande avspärrningarna på runt 150 meter i vardera riktningarna visade sig vara för klent tilltagna när lågorna tog sig fram till gastuber inne i byggnaden, som också huserade en bilverkstad. Räddningstjänsten tvingades hastigt dra sig tillbaka för att inte träffas av omkringflygande bråte.

– En massa saker exploderar just nu och flyger i luften, sade Torbjörn Krokström, inre befäl på räddningstjänsten Syd vid tretiden på lördagseftermiddagen.

Räddningstjänsten använde därefter obemannade vattenkanoner för att släcka branden. Vid sextiden började räddningstjänsten avveckla insatsen. Men avspärrningarna kommer stå kvar och eftersläckningsarbetet väntas pågå hela natten till söndag.

Rubriceras som mordbrand

Det är fortfarande oklart vad som har startat branden, men i nuläget finns det inget som tyder på att branden skulle vara anlagd.

– Men den är så omfattande att det här rubriceras som mordbrand, säger Lars Förstell, pressekreterare på Skånepolisen till TT.

En person fick lindriga rökskador och boende i ett tvåplanshus och ett antal villor evakuerades.

Spred sig i lokalen

Branden startade troligen i Bandidos lokaler.

– Det har brunnit igenom taket, och även spridit sig via takkonstruktionen till grannverksamheten, sade Torbjörn Krokström.

Förutom Bandidos finns bland annat bilverkstäder i byggnaden.

Uppmamning till allmänheten

På grund av explosionsrisk uppmanar räddningsledaren allmänheten i området runt Fortunavägen att hålla sig inomhus. För mer information lyssna på P4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.