Maria Lavin och Anders Ström är ledsna över nattens brand. Foto: Jens Christian Andersson

Brand i bostadshus i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

De boende fick evakueras när det började brinna i ett flerfamiljshus vid ett-tiden natten till onsdagen i centrala Kristianstad. Styrkor från flera brandstationer jobbade med att släcka branden.

Olivia Espersson, 21, bor på 3:e våningen bredvid vinden.

– Jag sov och vaknade av att grannen Bengt bankade på dörren. Hela lägenheten var rökfylld, det var mycket rök och det var så intensivt så jag fick hålla täcket för munnen i trappuppgången. Jag mötte en brandman när jag skulle ta mig ut från fastigheten, min brandvarnare i lägenheten utlöste inte och det är obehagligt.

– Det är tack vare min granne Bengt som jag kom ut, säger Olivia Espersson.

Vaknade av röklukt

Marzena Veara larmade brandkåren när hon kände röklukten. Hon bor i en av husets lägenheter tillsammans med sönerna Brian, 10 och Taylor, 16.

– Jag vaknade av att det luktade rök och sprang ut på balkongen och det såg ut som dimma men luktade rök. Sprang in igen och öppnade ytterdörren och såg rök, jag ringde brandkåren direkt kl 01.14 och de kom snabbt, säger Marzena Veara.

De boende evakuerades

Styrkor från flera brandstationer ryckte ut till en brand på Östra Boulevarden i centrala Kristianstad vid 01-tiden under natten mot onsdagen.

Det brann på vinden och de boende i de nio lägenheterna under fick evakueras. Ingen person skadades i branden.

Ett serviceboende i närheten öppnades för de boende, som trots att branden var släckt, inte fick återvända till sina hem.

Polisen spärrade av området och den tekniska undersökningen påbörjades under morgonen.

Ärendet rubriceras som grov mordbrand.

– Anledningen är dels omständigheter kring branden och dels att det rör sig om ett flerfamiljshus med stora värden och risk för människoliv, säger Anna Göransson vid polisensledningscentral.

Fullt utvecklad brand

Larmet inkom 01.13 på natten då stora mängder rök kunde ses stiga från husets vind. Räddningstjänsten kom snabbt till platsen och ett tjugotal brandmän kämpade med att släcka den fullt utvecklade branden.

– Det fanns en risk för de boende i huset, det är därför de evakuerades, sade Magnus Lefèvre, vakthavande befäl hos polisen.

I huset finns nio lägenheter och en tandläkarpraktik.

”Det är fruktansvärt”

På onsdagen var de boende väldigt ledsna över nattens brand.

Maria Lavin har bott i huset i fyra år och upplevt både en brand i källaren och nu även på vinden.

– Det är fruktansvärt. Jag vet inte om jag kan sova i lägenheten. Det är andra gången det brinner i huset, säger hon.

– Jag är ingen expert men det ser ut som branden är anlagd, säger Anders Ström.

Han plockar fram rökskadade kläder ur plastsäckarna, som står på gården.

– Jag har fått hela vintergarderoben förstörd.

Maria Lavin säger att hon är gråtfärdig.

– Förra gången det brann blev alla min sons leksaker förstörda. Nu är det ännu mer som inte går att ersätta som har gått till spillo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.