Under lördagsmorgonen började det brinna i ett ridhus utanför Sjöbo. Foto: Julia Åberg/SVT

Brand i ridhus utanför Sjöbo

Uppdaterad
Publicerad

Stationer från hela södra Skåne deltar i släckningsarbetet, och hjälp har kommit ända från Malmö. Logistiken försvåras av att den enda väg som leder fram till ridhuset är smal och grusig.

– Isoleringsmaterialet i väggar och tak består av frigolit, som är jättesvårt att släcka. Det är som att ha bensin i väggarna. Det är det som är det stora bekymret, säger Peter Orban, insatschef på Räddningstjänsten Syd.

Kan kollapsa

Samtidigt underlättas insatsen av att det inte finns någon risk för att liv hotas inne i byggnaden. Därför pågår inget släckningsarbete på insidan av byggnaden. Räddningspersonalen har inte heller behövt utsättas för rasrisk genom att klättra upp på taket. Ridhusets bärande delar består av stål, och risk finns att allt kommer kollapsa.

– Just nu ser det stabilt ut, men det kan vända fort, eftersom den här typen av konstruktioner inte tål för höga temperaturer.

Vattnet kommer troligtvis inte räcka till för att släcka den brinnande frigoliten, utan det troliga är att man låter allt brinna klart.  Någon risk för spridning till närliggande hus finns inte. Däremot blåser röken lite som den vill. Och den är långt i från vit.

– I den här väderleken sjunker röken lågt, och den innehåller knappast några vitaminer. Det är det som gör det lite obehagligt.

Stor insats

Räddningsstyrkor från hela södra Skåne är på plats för att bekämpa branden i ridhuset i Björka strax väster om Sjöbo. Enligt Räddningstjänsten Syds insatschef Peter Orban ska inga människor eller djur ha kommit till skada i branden.

Ridhuset är isolerat med frigolit vilket gör släckningsarbetet komplicerat samtidigt som det skapar en stor rökutveckling. Enligt insatschefen Peter Orban finns det en risk att räddningstjänsten inte kommer att lyckas släcka branden. Man kommer i sådana fall att låta ridhuset brinna ned.

Det är ännu oklart vad som startade branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.