I samband med flyktingvågen var det många som jobbade som volontärer. I dag är intresset betydligt svalare. Foto: TT

Brist på volontärer för att hjälpa hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Röda Korset behöver många fler volontärer. I helgen rekryteras frivilliga som kan ta hand om en ökande grupp hemlösa i Malmö.

– Läget är akut, säger Novin Mesbah från Röda Korset.

Röda Korset i Malmö och kulturföreningen Kontrapunkt samarbetar sedan en tid tillbaka för att kunna erbjuda tak över huvudet till hemlösa. Varje natt söker sig omkring hundra personer till Kontrapunkts lokaler på Norra Grängesbergsgatan i Malmö, men det råder stor brist på personal som kan ta hand om verksamheten. Under lördagen ordnar Röda Korset därför ytterligare en rekryteringsträff.

– Mitt under flyktingvågen förra hösten var det lätt att hitta frivilliga, då kände många att det brann i knutarna, säger Novin Mesbah, verksamhetsutvecklare vid Röda Korset. Dagens hemlöshet är svårare att greppa.

”Hamnar först på en soffa”

Det finns nog en uppfattning, konstaterar hon, att hemlöshet ska kommunen ta hand om. Men Malmö stad erbjuder inte tak över huvudet till alla som behöver det. Så nu när nätterna är kalla behöver också många tak över huvudet.

– De största gruppen är fortfarande EU-migranter. Vi ser också att många hemlösa som har fått uppehållstillstånd, men inte har nånstans att bo, säger Novin Mesbah.

Det handlar ofta om människor som har tröttnat på att vänta på sina asylboenden. När kommunplaceringen dröjer ger de sig iväg till Malmö och hoppas kunna hitta en bostad på plats.

– De hamnar först på en soffa i några veckor, men till slut löser det sig inte längre. Då kommer de till Kontrapunkt.

”Grupperna borde inte blandas”

Novin Mesbah hör ofta att det helt enkelt inte finns fler lediga soffor eller madrasser kvar i Malmö, det är fullt överallt. Det drabbar också gruppen ensamkommande unga som åldersbestämts till över 18 år. De betraktas som vuxna och förlorar därmed rätten till boende på HVB-hem.

– Så söker sig också många papperslösa till Kontrapunkt. De har kanske haft en bostad, men vågar inte längre bo kvar där efter att polis och sociala myndigheter börjat samarbeta och deras adress kan bli känd.

Sedan behöver också de ”vanliga” hemlösa sängar nattetid. Det handlar ofta om människor med ett pågående missbruk och psykisk ohälsa.

– De här grupperna borde egentligen inte blandas, säger Nevin Mesbah. Det kan bli en oro när någon som mår väldigt dåligt ska samsas med många andra.

Arbete på nätterna

De första rekryteringsträffarna lockade sammanlagt sex personer. Lite färre än vi hoppats, konstaterar Novin Mesbah.

– Men det handlar om att jobba nattetid, det är inte många som kan det.

De som rekryteras får en kortare utbildning via Röda Korset och sedan handlar det om att arbeta någon/några nätter i veckan tillsammans med minst två andra volontärer. Dessutom finns alltid två ansvariga från Kontrapunkt på plats.

En andra rekryteringsträff hålls under lördagen. Det finns också möjlighet att anmäla sitt intresse via mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.